Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s ugostiteljima predstavila je projekt “Svi okusi Zagreba” i platformu “Delicious Zagreb” s ciljem dodatne promocije i jačeg pozicioniranja zagrebačke gastronomije kao dijela zagrebačke turističke ponude.
Na predstavljanju održanom u jednom zagrebačkom obiteljskom restoranu, direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld naglasila je da turizam bez gastronomije ne ide te da turisti 30 posto svog budžeta na putovanju troše za hranu i piće.
“Kroz gastronomiju se uči ne samo o hrani nego i tradiciji i povijesti neke zemlje, te stoga želimo Zagreb jače pozicionirati kao gastro odredište, jer ima što ponuditi – od tradicionalne kuhinje do modernih interpretacija tradicionalnih okusa. Uz to, sve više restorana u Zagrebu nosi i svjetska priznanja i gastro oznake, pa tako i najpoznatijeg, Michelina”, istaknula je Bienenfeld.
Platforma i projekt će se promovirati na europskim i američkom tržištu (SAD), odakle u Zagreb stiže sve više turista.
Bienenfeld kaže kako se često među profesionalcima iz svijeta gastronomije može čuti kako se u Zagrebu izvrsno jede i pije te se poštuju i primjenjuju sezonske namirnice.
Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica smatra da je u gastronomiji ključna kvaliteta i jedinstveni doživljaji, što mnogi ugostitelji njeguju uz ponudu i originalne recepte.
U projektu i platformi Delicious Zagreb sudjeluje i chefica Vesna Miletić, chef Rudolf Štefan, chefica i autorica serijala “Ana kuha, Zagreb voli” Ana Ugarković, te britanski autor i bloger Paul Bradbury, koji su svi istaknuli veliku prednost Zagreba pred drugim europskim metropolama.
Štefan je izdvojio i autentičnost hrane i pića u Hrvatskoj i Zagrebu, prenosi Hina. Prednošću Zagreba je označio i što je okolo njega puno OPG-ova s kojih se mogu nabaviti odlične, svježe i zdrave namirnice i što su lanci nabave kratki odnosno sve je blizu.
Pročitajte još:
Ana Ugarković smatra da gastronomija i kvalitetne domaće namirnice nisu samo u restoranima Zagreba nego i na tržnicama, na radionicama, u receptima koji se čuvaju i razmjenjuju, ocijenivši i da je zagrebačka kuhinja bogata okusima i receptima.
“Vrijeme je da se u gastronomiji pokrenu neki novi tokovi na temelju izvornih namirnica i proizvoda, što Hrvatska i Zagreb imaju puno više nego neke druge destinacije, poručila je Vesna Miletić, dok je Paul Bradbury rekao da je gastro scena u Zagrebu eksplodirala i da se nudi odlična domaća, ali i internacionalna hrana i pića uz “velike porcije i pristojne cijene”.










8 Odgovora
Zagreb je gastronomska pustinja.
Kakva autohtona kuhinja?
Ponuda se širi i interesantna je, ali cijene su otišle u nebo, neke stvari su debelo precijenjene!
Bas bas super
Ma ne znam uopće ni sto da kažem na sve to
Niđe veze
Imamo odlična starinska autohtona jela koja su praktički izumrla, zbog dužine kuhanja, kompliciranosti ili vrste namirnica…
Turisti kad dođu, neće samo fotkati i šetati gradom, nego će htjeti isprobati nešto lokalno