Stellantis najavio proizvodnju dva hibridna vozila u Italiji

Wikimedia Commons
Fiat 500e, ilustracija, Foto: Wikimedia Commons

Stellantis, vlasnik Fiata, priopćio je da će proizvoditi hibridnu verziju svog električnog automobila 500e u tvornici Mirafiori u Torinu, iako usporava prodaja električnih automobila. Najava je uslijedila nakon što se izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares sastao s predstavnicima sindikata koji su dugo tražili od tvrtke da poveća proizvodnju u Italiji.

“Fiat 500 hibrid više se neće proizvoditi u Poljskoj. Radimo na tome da proizvedemo novi 500 hibrid i potpuno električni model vozila u Torinu”, rekao je prošli tjedan izvršni direktor Fiat Automobila Olivier Francois, piše Club Alfa.

Ovaj bi potez mogao pomoći proizvođaču automobila da poboljša svoje odnose s talijanskom vladom, koja ga je često kritizirala zbog pada proizvodnje u zemlji i proizvodnje nekih od modela Fiata i Alfa Romea u inozemstvu.

Stellantis, jedini veliki talijanski proizvođač automobila, pregovara s talijanskom vladom o povećanju proizvodnje u zemlji na milijun vozila do kraja ovog desetljeća, prošle godine se proizvodilo oko 750.000 vozila.

Čelnik sindikata FIM-CISL Ferdinando Uliano, koji je prisustvovao sastanku s Tavaresom, rekao je da je Stellantis obećao njemu i drugima da će proizvodnja hibridnog 500e započeti u prvom kvartalu 2026., ali nije dao detalje o ciljanim brojkama proizvodnje.

Automotive News Europe, koji je prvi izvijestio o proizvodnji hibrida 500, rekao je da Stellantis cilja na ukupnu godišnju proizvodnju od 200.000 vozila Fiat 500, uključujući 125.000 hibrida, prenosi Reuters.

Francusko-talijanski proizvođač automobila također je rekao da će proizvoditi hibridnu verziju SUV-a Jeep Compass u tvornici Melfi u južnoj Italiji, i da bi se mogla produžiti proizvodnja hibridnog gradskog automobila Fiat Panda koji se proizvodi u Pomiglianu blizu Napulja.

Podsjećamo, nedavno je talijanska policija zaplijenila 134 mini-automobili Fiat Topolino uvezena iz Maroka zbog naljepnica u bojama talijanske zastave koje su se nalazile na njihovim vratima. Tvrdili su da bi te naljepnice mogle dati lažnu indikaciju njihova podrijetla s obzirom na to da nisu proizvedeni u Italiji. Rim je poručio da se automobili koji se prodaju kao talijanski proizvodi trebaju proizvoditi u zemlji.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari