Span Grupa s 2,2 milijuna eura neto dobiti, 32 posto manje nego lani

pixabay.com
IT sektor, ilustracija Foto: Pixabay.com

Span Grupa u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 2,2 milijuna eura, što predstavlja smanjenje za 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uzrokovano je troškovima poreza na dobit i amortizacije, objavila je ova IT kompanija.

Poslovni prihodi Span Grupe u tom su razdoblju dosegnuli 62,9 milijuna eura, što je rast od 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Udio prihoda koje Span Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 74 posto, pri čemu su najznačajniji rast u prvom polugodištu zabilježila tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda ostvaren je u segmentu razvoja softvera i poslovnih rješenja, za 30 posto, te u segmentu upravljanja softverskom imovinom i licenciranja, za 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

EBITDA (financijski izračun koji mjeri profitabilnost društva prije odbitaka) prije jednokratnih stavki ostala je na istoj razini kao u prvoj polovini 2022. i iznosila je 4,7 milijuna eura, dok je EBITDA nakon jednokratnih stavki bila manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje za pet posto i iznosila je 4,4 milijuna eura.

“Povećanje jednokratnih stavki velikim se dijelom odnosi na akviziciju estonskog društva GT Tarkvara”, istaknuli su iz Spana.

Iz Spana su poručili da su, usprkos globalnom trendu usporavanja rasta IT tržišta, nastavili ulagati u širenje poslovanja, te da bilježe stabilan poslovni rast, napomenuvši i da je Spanova dionica u prvih šest mjeseci bila najlikvidnija na Zagrebačkoj burzi, s ostvarenim prometom od 15 milijuna eura, prenosi Hina.

“Prvu polovinu godine obilježili su dobri poslovni rezultati i imamo razloga biti zadovoljni. Iako je hitnost za digitalnom transformacijom kompanija kojoj smo svjedočili u godinama pandemije usporila, korisnici i dalje kontinuirano ulažu, samo pametnije. U Spanu bilježimo nastavak rasta poslovanja, širimo se na nova tržišta, a istovremeno se našom dionicom najviše trgovalo na Zagrebačkoj burzi“, izjava je osnivača i predsjednika Uprave Spana Nikole Dujmovića koja se prenosi u priopćenju.

Span je jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija, trenutno zapošljava 817 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika. Span Grupu čini šest domaćih povezanih društava – Span d.d., Bonsai, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnosti, te devet inozemnih: u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj, Moldaviji i Estoniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari