S&P 500 ponovno na rekordnim razinama, rastu i ostali indeksi

Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zbog boljih poslovnih rezultata kompanija, nego što se očekivalo, te zbog rasta cijena dionica tehnoloških divova.

Dow Jones porastao je 0,41 posto, na 38.677 bodova, S&P 500 0,82 posto, na 4.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 15.756 bodova.

Novi rekord S&P-a pripisuje se rastu cijena dionica u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu je najviše porastao tehnološki sektor, za 1,4 posto.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

Na većini azijskih burzi cijene dionica porasle treći dan zaredom

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks rastao više od dva posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Hong Kongu su, pak, pale više od jedan posto.

Kineske vlasti nizom mjera pokušavaju stabilizirati tržišta kapitala, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica pale na najniže razine u pet godina.

Jutros su, piše Hina, smijenile čelnika regulatora i najavile nove mjere kako bi potaknule rast cijena dionica uoči kineske nove godine.

No, gospodarstveni rezultati Kine i dalje su loši. Objavljeno je da su potrošačke cijene u siječnju u Kini pale više nego što se očekivalo, za 0,8 posto na godišnjoj razini. Pale su i proizvođačke cijene, što ukazuje na slabost potražnje i izaziva strahovanja od deflacije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari