Smanjila se proizvodnja važnijih usjeva: Imat ćemo manje pšenice, ječma, zobi i uljane repice

pixabay.com
Izvoz žita, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske (DZS), ove godine se smanjila proizvodnja pšenice, ječma, uljane repice i zobi. Ukupna se proizvodnja ječma procjenjuje na 252.000 tona, što je 20,8 posto manje nego prošle godine.

Zasijan je na 63.000 hektara i očekuje se da će proizvodnja biti od četiri tone po hektaru.

Čak je i proizvodnja pšenice, žitarice koja se uzgaja širom svijeta za ljudsku prehranu, pala u odnosu na 2023. godinu. Zasijana je na 164 tisuće hektara, a ukupna proizvodnja procjenjuje se na 820.000 tona, što je smanjenje za 13,5 posto. U prosjeku bi, prema podacima DZS-a, urod trebao biti oko pet tona po hektaru.

Uljana repica i zob su na 15 tisuća hektara. Za repicu se procjenjuje urod od 2,9 tona po hektaru, a za zob 3,1 tona po hektaru.

Prema tome, procjenjuje se da se proizvodnja uljane repice smanjila za 24,1 posto, na 44.000 tona, a zobi za 2,1 posto, na 47.000 tona u ovoj godini.

Ovo su prvi podaci koje objavljuje DZS, prema procjenama koje se odnose na ratarske usjeve, dok su još u polju. Iskazani su kao realan prinos kojim će se raspolagati nakon žetve kada se odbiju svi gubitci nastali tijekom žetve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari