Smanjena potražnja u Kini smanjila cijene nafte

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte u ponedjeljak su u padu zbog zabrinutosti oko smanjene potražnje u Kini, iako je dugotrajni geopolitički rizik oko Bliskog istoka i Rusije ograničio pad cijena.

Fjučersi nafte Brent niži su za 12 centi, te jutros iznose 81,96 američkih dolara po barelu, dok je američki West Texas Intermediate (WTI) niži za 21 cent, te iznosi 77,8 dolara.

Obje referentne vrijednosti pale su prošli tjedan, s padom Brenta od 1,8 posto, a WTI-ja od 2,5 posto, zbog podataka iz Kine koji su ukazivali na slabiju potražnju, prenosi Reuters.

“Zabrinutost oko slabe potražnje u Kini nadjačala je produženje smanjenja ponude od strane OPEC+. Ipak, gubici će biti ograničeni povećanim geopolitičkim rizikom, s mogućnošću da primirje ne bude postignuto u ratu Hamasa i Izraela i da se sukob proširi u Rusiji i njezinim susjedima”, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, dodajući da su mješoviti znakovi iz podataka o radnim mjestima u SAD-u potaknuli neke trgovce da prilagode pozicije.

Prošlotjedni podaci pokazali su da se rast broja radnih mjesta u SAD-u ubrzao u veljači, ali porast stope nezaposlenosti i umjerenost rasta plaća zadržali su očekivano smanjenje kamatne stope u lipnju od strane Federalnih rezervi.

Kina je prošlog tjedna postavila cilj gospodarskog rasta za 2024. od oko pet posto, koji su mnogi analitičari nazvali ambicioznim bez puno više poticaja.

Kineski uvoz sirove nafte porastao je u prva dva mjeseca ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2023., ali je bio slabiji nego prethodnih mjeseci, pokazali su podaci u četvrtak, nastavljajući trend ublažavanja kupnje od strane najvećeg svjetskog kupca.

Na strani ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, složili su se početkom ovog mjeseca da produže dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte za 2,2 milijuna barela dnevno u drugom kvartalu.

“Budući da OPEC+ produljuje svoj sporazum o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje do kraja drugog tromjesečja, to bi moglo zategnuti tržište dok se potražnja oporavlja od sezonskog zatišja”, napisali su analitičari ANZ Researcha u bilješci.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari