Regionalni centar kompetentnosti u turizmu otvoren u Zaboku, projekt vrijedan 9,46 milijuna eura

Pixabay.com
Ugostiteljstvo, ilustracija Foto: Pixabay.com

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu otvoren je u petak u Zaboku. Projektom je, prenosi Hina, Srednja škola Zabok transformirana u centar kompetentnosti ta će osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru.

Projekt je proveden u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Vrijedan je 9,46 milijuna eura, a uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore, Srednja škola u Zaboku dobila je i Akademis – ugostiteljski objekt sa smještajnim kapacitetima.

Na otvaranju je bio premijer Andrej Plenković koji je izjavio da Vlada u ovom desetljeću planira uložiti više od 2,6 milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu. Istaknuo je posebnu vrijednost regionalnih centara kompetentnosti koji mladima omogućuju stjecanje znanja zahvaljujući kojima spremniji izlaze na tržište rada.

Ocijenio je da je ideja Vlade iz prvog mandata da financira regionalne centre kompetentnosti, zaživjela.

“Posebno su zahtjevni i drugačiji napori dijela turističkog sektora koji nije na obali i stoga ga treba poticati, vrednovati i njegovati”, rekao je.

Dodao je da su u Hrvatskoj aktualne četiri velike teme, a to su demografska revitalizacija, dekarbonizacija, digitalizacija i obrazovanje.

Krapinsko-zagorska županija je osnivač Srednje škole Zabok i partner na projektu te je za uspostavu centra osigurala znatna vlastita sredstva. Župan Željko Kolar naglasio je kako se radi o centru koji će pokrivati pet sjeverozapadnih županija. Dodao je da je centar kompetentnosti bio velika investicija.

Za ‘soft’ dio smo potpisali ugovor s Ministarstvom turizma i sporta od 8,9 milijuna eura i to su u kompletnom iznosu bespovratna sredstva. Kompletna izgradnja centra vrijednosti je 10 milijuna eura, a od toga su 4,7 milijuna vlastita sredstva Krapinsko-zagorske županije ili 47 posto u izgradnji, odnosno 25 posto u ukupnom financiranju, rekao je Kolar.

Zadovoljan što će Zabok biti središte kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, dok je saborski zastupnik iz Zaboka Siniša Hajdaš Dončić rekao kako su za centar najvažniji nastavnici i nastavnice koji će prenositi znanja učenicima.

“To su dobro iskorištena europska sredstva. Isto tako ovo je na ponos lokalne zajednice, a i mogućnost da mladi iz Krapinsko-zagorske županije i šire dobiju najkvalitetnija nastavna pomagala”, rekao je Hajdaš Dončić.

Na otvorenju Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu bili su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

4 Odgovora

  1. Ne sviđa mi se uopće to što je Plenković bio na otvorenju. Ne ide taj tamo gdje nema koristi.

  2. Ajde neka se nesto pokrece i u drugim gradovima da nije samo Zagreb, Split ili Rijeka, ti manji gradici kao da ni ne postoje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari