Rastu cijene nafte na svjetskim tržištima

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Cijene nafte porasle su u četvrtak, nakon dva dana smanjenja cijena, jer su ulagači ponovno procijenili najnovije podatke o zalihama sirove nafte i benzina u SAD-u i povećala kupnju.

Fjučersi sirove nafte Brent za svibanj porasli su za 40 centi, te iznose 86,49 američkih dolara po barelu, dok je lipanjski ugovor kojim se aktivnije trguje porastao za 36 centi, na 85,77 dolara. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za isporuku u svibnju porasli su za 44 centa, na 81,79 dolara po barelu.

Proteklih dana, ističu analitičari, cijene nafte bile su pod pritiskom nakon prošlotjednog neočekivanog porasta američkih zaliha sirove nafte i benzina, potaknutog porastom uvoza sirove nafte i slabom potražnjom za benzinom, prema podacima Uprave za energetske informacije.

Međutim, povećanje zaliha sirove nafte bilo je manje od povećanja koje je predviđao Američki institut za naftu.

Očekujemo da će zalihe u SAD-u porasti manje od uobičajenog kao odraz globalnog tržišta nafte u blagom deficitu. Ovo će vjerojatno dati potporu cijeni sirove nafte Brent u budućnosti “, rekao je Bjarne Schieldrop, glavni analitičar roba u SEB Researchu, prenosi Reuters.

Podršku cijenama pružile su i stope iskorištenosti američkih rafinerija, koje su prošli tjedan porasle za 0,9 postotnih bodova.

Nedavni razočaravajući podaci o inflaciji potvrđuju argumente za američku središnju pričuvu da odustane od smanjenja svojih kratkoročnih ciljnih kamatnih stopa, rekao je u srijedu guverner FED-a, ali nije isključio mogućnost smanjenja stopa kasnije tijekom godine.

Tržište se približava početku smanjenja za FED i Europsku središnju banku u lipnju”, rekli su analitičari JPMorgana u bilješci. Niže kamatne stope podržavaju potražnju za naftom.

Ulagači će pratiti naznake sljedećeg tjedna na sastanku Zajedničkog ministarskog odbora za praćenje grupe proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) usred zabrinutosti opskrbe zbog geopolitičkih rizika.

Malo je vjerojatno da će OPEC+ napraviti bilo kakve promjene u politici proizvodnje nafte do punog ministarskog okupljanja u lipnju, ali svaki znak da se članice ne pridržavaju trenutnih proizvodnih kvota smatrat će se negativnim, rekli su analitičari ANZ Researcha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari