Cijene nafte u padu, drugi dan za redom, dok se zalihe sirove nafte u SAD-u povećavaju

pixabay.com
Cijene nafte, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte i danas na svjetskim tržištima bilježe pad, nakon izvješća da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem potrošaču nafte u svijetu, naglo povećane.

Fjučersi sirove nafte Brent za svibanj niži su za 83 centa, te iznose 85,42 američka dolara po barelu. Ugovor iz svibnja istječe u četvrtak, a lipanjski ugovor kojim se aktivnije trguje niži je za 79 centi, te iznosi 84,84 dolara. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za isporuku u svibnju pali su 78 centi, na 80,84 dolara.

“Oštar porast zaliha sirove nafte u SAD-u i očekivanja potencijalne neaktivnosti OPEC+ u njegovoj proizvodnoj politici sljedeći tjedan doveli su do daljnjeg usporavanja cijena nafte na današnjoj sesiji, dok se uzimanje profita ubrzava nakon snažnog porasta sredinom ožujka”, rekao je Jun Rong, tržišni strateg u IG-u za Reuters.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 9,3 milijuna barela u tjednu koji je završio 22. ožujka, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu od utoraka. Zalihe destilata također su porasle za 531.000 barela. Međutim, zalihe benzina pale su za 4,4 milijuna barela.

Službeni vladini podaci bit će objavljeni tijekom dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici predvođeni Rusijom, također poznati kao OPEC+, vjerojatno neće napraviti nikakve promjene u politici proizvodnje nafte do punog ministarskog okupljanja u lipnju, rekla su izvora iz OPEC+ za Reuters, uoči sastanka sljedeći tjedan.

Skupina će 3. travnja održati online sastanak svog Zajedničkog ministarskog nadzornog odbora, kako bi pregledala tržište i provedbu smanjenja proizvodnje od strane članica.

Ranije ovog mjeseca, članice OPEC+ dogovorile su produžiti smanjenje proizvodnje od oko 2,2 milijuna barela dnevno do kraja lipnja.

Rusija je naredila tvrtkama da smanje svoju proizvodnju kako bi ispunile cilj, a iračko ministarstvo nafte priopćilo je 18. ožujka da će smanjiti svoj izvoz kako bi nadoknadilo raniju proizvodnju koja je premašila ograničenja kvote.

Objavom ovih ograničenja dovedena je u pitanje sposobnost OPEC-a i šireg OPEC+ da se pridržavaju njegovih rezova. OPEC je premašio svoje ciljeve za 190.000 barela po danu u veljači, prema Reutersovoj anketi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari