Raste odvajanje otpada u Hrvatskoj: Čak 80 posto gradova bilježi pozitivan trend

Luka Balen, Foto: PR

Hrvatska je u posljednjih par godina napravila velike iskorake u gospodarenju otpadom, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen otvarajući trodnevnu 11. međunarodnu konferenciju o gospodarenju otpadom TEHNOEKO 2024. koja se održava u Poreču.

Najveći je to godišnji skup stručnjaka te predstavnika komunalnih društava i tvrtki koje se bave sakupljanjem i ponovnim iskorištavanjem otpada. Na njemu se okupilo tristotinjak domaćih i međunarodnih stručnjaka koji raspravljaju o svim aspektima korištenja otpada kao vrijednog resursa te mogućnostima da se dosadašnje dobre prakse primjene na što više lokalnih sredina. 

“Stope odvojeno prikupljenog otpada rastu iz godine u godinu. Kad analiziramo zadnjih pet godina vidimo da smo u tom segmentu narasli za čak 18 postotnih bodova. Taj rast, prema kojem smo prošle godine bili na 46 posto, spada među veće u Europi. Pohvalno je da čak 80 posto gradova u tom segmentu ima bolje rezultate nego godinu ranije”, rekao je Balen.

Tome su, navodi se u priopćenju, pridonijela i velika ulaganja, bilo da je riječ o onima koja osigurava Fond ili prikupljenima iz raznih europskih programa.

Država je u spomenutom razdoblju osigurala više od 500 milijuna eura bespovratnih sredstva za nabavu razne komunalne opreme, sanaciju odlagališta, izgradnju reciklažnih dvorišta, kompostana, sortirnica i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada te centre za gospodarenje otpadom.

Renato Šarc, Foto: PR

Za gradove i općine, Balen je  najavio i nove poticaje za nabavu komunalne opreme te za sufinanciranje edukativnih projekta kojima se promovira važnost pravilnog postupanja s otpadom. Naglasio je da je upravo održivo gospodarenje otpadom jedan od prioriteta Vladine politike zaštite okoliša.

Jedan od govornika na konferenciji Renato Šarc, profesor na austrijskom univerzitetu u Leobenu, naglasio je kako odgovornost proizvođača ima značajnu ulogu u transformaciji od linearne na kružnu ekonomiju, obvezujući ih da razvijaju održive i reciklabilne proizvode.

“Postrojenja za gospodarenje otpadom grade se s ciljem osiguravanja sekundarnih sirovina i energije uz istovremeno poboljšanje trenutne okolišne situacije. Ova transformacija zahtijeva suradnju svih dionika u vrijednosnom lancu, uključujući politiku, gospodarstvo, znanost, društvo i krajnje potrošače koji stvaraju otpad, kako bismo postigli zajedničke ciljeve”, zaključio je Šarc.

8 Odgovora

  1. Pa kad svi imaju nalog od centralne vlasti ilitiga Vlade RH, odnosno sve jedinice lokalne samouprave su u obvezi do određenog datuma provesti te projekte odvojenog prikupljanja i oporabe otpada

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari