Svaki stanovnik Hrvatske u 2022. godini proizveo 474 kilograma otpada

Pixabay.com
Otpad, Foto: Pixabay.com

Svaki stanovnik Hrvatske u 2022. je proizveo 474 kilograma komunalnog otpada, što je najviša vrijednost od početka praćenja, odnosno od 1995. godine.

Taj alarmantni podatak iznesen je u sklopu hrvatsko-slovenskog foruma o kružnom gospodarstvu održanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori na kojem se pokušalo naći odgovor na pitanje: “Kako otpad iskoristiti za stvaranje nove vrijednosti”.

U Europskoj uniji svake se godine proizvede više od 2,5 milijardi tona otpada. To je, istaknuto je na forumu, pet tona otpada po stanovniku, a od ukupne količine samo se 38 posto otpada reciklira.

“Naša gospodarska politika kontinuirano se usklađuje s europskim i regulatornim standardima iz Zelenog plana. To uključuje ključne ciljeve poput dekarbonizacije, zelene i digitalne tranzicije te uspostavu kružnog gospodarstva. Za uspostavu kružnih modela neophodna je suradnja svih dionika, a to nam je naročito bitno s našim prvim susjedom. U mnogo čemu možemo biti jedni drugima primjer i poticaj” poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Istovremeno je najavio da će se u okviru ESG akademije HGK 21. svibnja održati i radionica na temu kružnog gospodarstva.   

Ladeja Godina Košir, Foto: HGK

Keynote predavanje održala je Ladeja Godina Košir (Institute for Circular Economy), koja je govorila o najnovijim trendovima i praktičnim savjetima o transformaciji poslovnih modela.

“U Sloveniji smo napravili mape puta prema kružnom gospodarstvu jer smo shvatili da je to tema koja određuje koliko smo kao gospodarstvo konkurentni. Nije to pitanje volimo li prirodu ili ne, nego hoćemo li opstati na tržištu. Nema granica među državama, i mali smo, trebamo udružiti svu pamet, sve resurse upotrijebiti kako bismo opstali. Trenutak je tu i sada za ekonomiju i društvo u cjelini za pokazati jedinstvo”, rekla je Godina Košir.

Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe i predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo HGK, rekao je da nam kružno gospodarstvo daje priliku za reindustrijalizaciju Europe.

“Puno proizvodnih kapaciteta je dislocirano, a kada koristimo sirovine koje su drugima otpad i kreiramo nove proizvode cijeli proces se odvija lokalno”, rekao je Švaljek te istaknuo da su suradnje poput ove sa Slovenijom iznimno važne.

22 Odgovora

        1. Tatjana Jurić je niko i ništa, pa i da jesam…U svakom slucaju pozdravite brata i ako je moguce da posalje dres s potpisom.

          1. Isprike. Veliki sam fan svog imenjaka, pa me ponijelo…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari