Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu se poboljšava, potrošači planiraju manje štedjeti

Foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu poboljšalo se u listopadu, oslonjeno na optimizam u industriji i maloprodaji i signal potrošača da planiraju manje štedjeti, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske komisije koje prenosi Hina.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u listopadu za 0,9 bodova u odnosu na rujan, na 106,1 bod, izvijestila je EK.

Najveći optimizam iskazali su poslovni čelnici u industriji koji predviđaju znatno poboljšanje i u idućim mjesecima. Zbog toga je indeks raspoloženja porastao za 3,5 bodova u odnosu na rujan.

Menadžeri u maloprodaji signaliziraju pak znatno veće narudžbe, bolje ocjenjuju poslovne rezultate u proteklim mjesecima i očekuju dodatno poboljšanje pred kraj godine. Indeks u tom sektoru porastao je u listopadu za 2,1 bod.

Optimističniji su i potrošači, uz bolju ocjenu financijske situacije u kućanstvima u proteklih godinu dana i naznaku poboljšanja u prognozama za idućih 12 mjeseci. Planiraju i manje štedjeti u idućih godinu dana i ukupni indeks njihovog raspoloženja porastao je za 1,5 bodova.

U uslužnom sektoru raspoloženje se zadržalo na rujanskoj razini.

Lošije poslovanje očekuju samo poslovni čelnici u građevinskom sektoru, uz pad indeksa za 1,7 bodova u odnosu na rujan.

Menadžeri u gospodarstvu u cjelini, međutim, očekuju da će zapošljavati znatno manje radnika u idućim mjesecima, no smatraju i da je neizvjesnost u poslovanju ublažena u odnosu na rujan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari