Radnici Varteksa dali potporu upravi za pokretanje stečaja

Hina
Štrajk radnika Varteksa, Foto: Hina/Siniša Kalajdžija/6. svibanj 2024.

Radnici Varteksa dali su potporu Upravi za pokretanje stečaja te varaždinske tekstilne tvrtke, izjavio je predsjednik Uprave Varteksa Karlo Koprek koji je jučer održao sastanak s radnicima.

“To je jedini način da prođu što bolje, da im se isplate zaostale plaće, ali i da nakon dolaska stečajnog upravitelja on ima temelj za nastavak poslovanja”, rekao je Koprek.

Tako su, nakon što je Nadzorni odbor u petak dao suglasnost Upravi da pokrene stečaj, to jučer učinili i radnici pa će Uprava uskoro podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja. Neće čekati da to ide automatizmom, odnosno da Financijska agencija (Fina) nakon 120 dana blokade računa tvrtke podnosi prijedlog za pokretanje stečaja. Račun Varteksa je, prenosi Hina, u blokadi već više od 60 dana.

Odluku o pokretanju stečaja donosi trgovački sud, koji imenuje i stečajnog upravitelja. Stečajni upravitelj će čim dođe svim radnicima dati otkaz i ima 30 dana da utvrdi koliki su točno prihodi tvrtke te prema tim će podacima pozivati radnike natrag i povećavati opseg proizvodnje.

“To je nešto što je vezano uz stečajnog upravitelja. U slučaju Varteksa, sigurno će svi radnici u maloprodaji nastaviti raditi jer riječ je o prihodima iz kojih se firma može financirati, a bez proizvodnje nema ni maloprodaje, tako da će sigurno nastaviti proizvodnju koja bi odgovarala većini te maloprodajne mreže”, rekao je Koprek.

Objašnjava kako će svi radnici koji će dobiti otkaz u stečajnom postupku dobiti plaće od Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT), a imat će, dodaje, i pravo na naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u visini 70 posto plaće.

Koprek kaže da je mogao i bez suglasnosti radnika podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja, ali to nije htio jer mu je interes radnika na prvom mjestu.

“Da smo išli na drugu opciju, otvaranje stečaja nakon 120 dana blokade računa, vrlo vjerojatno bi došlo do toga da maloprodajna mreža više ne bi funkcionirala i ne bi plaćala tekuće obveze te automatski radnici ne bi imali od čega dobivati plaće”, rekao je.

“Uz to, stečajni upravitelj bi imao jako malo temelja za nastavak proizvodnje. Varteks je prejak brend da bi samo tako nestao i vjerujem da postoje temelji iz kojih se može nastaviti poslovanje”, smatra Koprek.

Kada dođe, stečajni upravitelj postaje i nova uprava tvrtke, ali Koprek je rekao da će pomoći ako bude trebalo.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari