Radnici Amazona diljem Europe štrajkaju na Crni petak

Pixabay.com
Amazon, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Radnici Amazona u petak su stupili u štrajk na više lokacija diljem Europe u znak prosvjeda protiv uprava te e-trgovine.

Kako je dan ranije i najavljeno, štrajk predvode zaposlenici Amazonovog skladišta u Coventryju, gdje ih je s radom prestalo više od 200 nakon dugotrajnog spora o plaćama.

“Make Amazon Pay”, globalna kampanja koju koordinira sindikat UNI Global Union, objavio je da će se štrajkovi i prosvjedi održati u više od 30 zemalja i trajati od takozvanog Crnog petka do ponedjeljka.

U Njemačkoj, drugom najvećem tržištu Amazona, radnici u pet centara za dostavu u Bad Hersfeldu, Dortmundu, Koblenzu, Leipzigu i Rheinbergu prestali su s radom u četvrtak u ponoć tražeći kolektivni ugovor o plaćama, no njihov će štrajk trajati 24 sata.

Glasnogovornik Amazona u Njemačkoj rekao je da njihovi radnici imaju početnu plaću veću od 14 eura po satu, kao i različite dodatne beneficije.

Talijanski sindikat CGIL, pak, pozvao je na štrajk u skladištu Castel San Giovanni, dok je španjolski sindikat CCOO organizirao jednosatni štrajk u svakoj smjeni  na “Cyber ​​ponedjeljak”, zadnji dan Amazonovih desetodnevnih rasprodaja.

Rad su obustavile i njihove kolege iz Francuske koji su sličnu akciju na Crni petak organizirali i lani.

2 Odgovora

  1. S obzirom koliko puno rade i kakve imaju plaće, trebali bi spaliti kladišta u kojima rade

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari