Pulska brodovlasnička tvrtka predala brod ‘Valovine’ novom vlasniku, no i dalje će upravljati s njim

brod Valovine, sada Serenity, foto: PR

Tvrtka Alpha Adriatic objavila je povlaštene informacije Zagrebačkoj burzi (ZSE) i obavijestila kako je izvršila primopredaju broda Valovine kupcu te ga preuzela na upravljanje.

Dana 03. lipnja 2024. godine, u luci Veracruz u Meksiku, izvršena je primopredaja broda za prijevoz rasutih tereta imena „Valovine“ kupcu broda i to društvu Stem Marine LLC sa sjedištem u Republici Maršalovi Otoci.“, stoji u obavijesti burzi.

Brod „Valovine“ nosivosti 52.000 DWT, izgrađen 2016. godine u brodogradilištu „Uljanik Brodogradilište d.d.“, predan je od strane dosadašnjeg vlasnika, društva Valovine LLC sa sjedištem u Republici Maršalovi Otoci, a koje društvo predstavlja društvo kćer Alpha DCM Investments.

U njemu Grupa Alpha Adriatic sudjeluje s udjelom u visini od 50 posto. Prilikom primopredaje brod je promijenio ime te sada nosi ime „Serenity“, a s novim je vlasnikom potpisan ugovor kojim je brod povjeren Grupi Alpha Adriatic na tehničko i kadrovsko upravljanje.

Time je Grupa Alpha Adriatic stekla novog klijenta i proširila svoju mrežu vanjskih korisnika usluga upravljanja brodovima, u kojem smjeru se Društvo i Grupa Alpha Adriatic strateški nastavljaju razvijati. ALPHA ADRIATIC d.d.“, poručeno je iz tvrtke prilikom primopredaje.

Osnovana kao dio ‘Uljanik Grupe’

Podsjetimo, Alpha Adriatic je brodovlasnička i brodarska grupacija sa sjedištem u Puli, čija je glavna djelatnost međunarodni pomorski prijevoz robe brodovima za rasute terete i brodovima za prijevoz nafte, naftnih prerađevina, ulja i kemikalija uz pružanje usluga upravljanja brodovima u vlasništvu trećih strana. Grupa ima vlasničke udjele u jednom tankeru za prijevoz ulja i kemikalija te u četiri broda za prijevoz rasutih tereta, a osim toga pruža i usluge upravljanja brodovima za tri tankera za prijevoz ulja i kemikalija trećoj strani.

ALPHA ADRIATIC pomorski promet, dioničko društvo, osnovano je 1. rujna 1986. godine kao dio ULJANIK Grupe pod tadašnjom tvrtkom ULJANIK PLOVIDBA. U početku je poslovanje bilo usredotočeno na vlasništvo i upravljanje vlastitom flotom višenamjenskih brodova i brodova za prijevoz rasutih tereta.

Proces privatizacije, koji se odvijao u nekoliko faza, započeo je 1994. godine te je dovršen 1998. godine, nakon čega je ALPHA ADRIATIC d.d. izdvojena iz ULJANIK Grupe postavši time samostalno društvo s više od 5.000 malih dioničara. Od 1997. godine poslovanje je prošireno pružanjem nove vrste usluga upravljanja brodovima za treće strane i to kroz preuzimanje na upravljanje kruzera imena Dalmacija, koji je kasnije postao dio vlastite flote.

Dionice društva ALPHA ADRIATIC d.d. uvrštene su na Zagrebačku burzu 2003. godine, nakon čega je 2004. godine započet značajan investicijski ciklus u okviru kojega je kroz narednih osam godina uloženo oko 500 milijuna američkih dolara u obnovu vlastite flote brodova za prijevoz rasutih tereta i tankera, što uključuje i sredstva prikupljena putem pet provedenih dokapitalizacija.

U Singapuru je 2014. godine osnovan novi supsidijar za pružanje usluga upravljanja brodovima – Alpha Adriatic Shipmanagement Pte. Ltd., te je iste godine opseg usluga dalje proširen na upravljanje brodovima tipa ro-pax broda u vlasništvu trećih strana.

Dionice društva ALPHA ADRIATIC d.d. uvrštene su na ZSE te se njima trguje pod simbolom ULPL.

ALPHA ADRIATIC d.d.

Carrarina ulica – Via Giovanni Carrara 6, 52100, Pula, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
8.283.788,31 (2023.)
Broj zaposlenih:
30 (2023.)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari