Project 3 Mobility započeo suradnju s globalnim liderom u autonomnoj vožnji

Pixabay.com
Električni automobil, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Project 3 Mobility (P3), hrvatska tvrtka koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, započeo je suradnju s Mobileyem, globalnim liderom u rješenjima za autonomnu vožnju.

P3 razvija uslugu čiji je cilj značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionirati mobilnost u gradovima.

Lansiranje te usluge planirano je za 2026. u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada krenut će već ove godine.

U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za što će P3 koristiti posebno opremljena testna vozila.

Nakon mapiranja, fokus će biti na testiranju Mobileyeva rješenja autonomnog sustava u svrhu kalibriranja njihove tehnologije za ovo okruženje. Kroz navedene faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao autonomna vozila koja P3 razvija, a u njima će se nalaziti i sigurnosni vozači.

Project 3 Mobility iz temelja razvija vlastito autonomno električno vozilo ključno za implementaciju novog ekosustava urbane mobilnosti. Dio razvoja vozila pretpostavlja i kreiranje potpuno nove platforme vozila optimizirane za autonomnu vožnju.

Tehnologija tvrtke Mobileye bit će u potpunosti integrirana u P3 vozilo koje će koristiti Mobileye Drive sustav za autonomnu vožnju.

“Naš cilj je poboljšati način na koji se ljudi kreću u gradovima. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Ponosni smo što je prepoznao vrijednost našeg projekta i što ćemo zajedno ostvariti našu viziju urbane autonomne mobilnosti”, izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Proteklih dvadeset godina Mobileye kreira napredna rješenja koristeći snagu umjetne inteligencije i računalnog vida kako bi poboljšao sigurnost u prometu. Više od 170 milijuna vozila diljem svijeta danas ima integriranu Mobileye tehnologiju.

Velike prednosti njihovog sustava su što se može implementirati na mnogim geografskim lokacijama i na različitim vrstama prometnica, te što može voziti u različitim vremenskim uvjetima i prilagoditi se lokalnim stilovima vožnje.

“Pozdravljamo suradnju s Project 3 Mobilityjem koja će pridonijeti stvaranju inovativne usluge nove mobilnosti. Dijelimo zajedničku viziju sigurne i pristupačne urbane mobilnosti, koju ćemo ostvariti uz pomoć naše napredne Mobileye Drive tehnologije, fleksibilne platforme razvijene za implementaciju u različitim vrstama vozila”, zaključio je prof. Amnon Shashua, osnivač i izvršni direktor tvrtke Mobileye.

Prilagodljivi Mobileye sustav autonomne vožnje omogućit će Project 3 Mobilityju da svoju uslugu, nakon Zagreba, pokrene i u drugim gradovima diljem svijeta. Do sada su već potpisali sporazume s devet gradova te je u konstantnoj komunikaciji s dodatnih 30-ak diljem Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog Istoka, koji su zainteresirani postati partnerima projekta.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari