Prognoze OPEC-a utjecale na rast cijena nafte

Pixabay.com
Naftni tanker, Foto: Pixabay.com

Fjučersi nafte Brent porasli su 49 centi, ili 0,6 posto, te iznose 78,37 američka dolara po barelu, dok su fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasli 70 centi, ili jedan posto, na 73,26 dolara.

Cijene nafte su u porastu jer je OPEC prognozirao relativno snažan rast globalne potražnje za naftom u sljedeće dvije godine, a na tržište su utjecali i poremećaji u proizvodnji nafte u SAD-u zbog hladnog vremena kao i problemi na Bliskom istoku.

“Cijene sirove nafte Brent uglavnom ostaju u rasponu kao u posljednja dva tjedna, dok se sudionici na tržištu bore da odvagnu mješovitu dinamiku ponude i potražnje s prevladavajućim geopolitičkim napetostima. Neočekivano povećanje zaliha sirove nafte u SAD-u i izazovni uvjeti za gospodarski oporavak Kine i dalje bacaju sjenu na izglede potražnje za naftom, iako je tržište i dalje oprezno prema geopolitičkim kretanjima”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u, prenosi Reuters.

Napadi jemenskih Houthija na brodove u Crvenom moru prisilili su mnoge tvrtke da preusmjere teret oko Afrike, povećavajući vrijeme i troškove putovanja. SAD je izveo još jednu rundu napada na njihove ciljeve u Jemenu, kao odmazdu za napade na brodove.

U međuvremenu, proizvodnja nafte u SAD-u smanjena je za 650.000 do 700.000 barela dnevno, odnosno na manje od polovice uobičajene proizvodnje, zbog niskih temperatura.

Domaće zalihe sirove nafte porasle su prošli tjedan za 480.000 barela, prema tržišnim izvorima koji su citirali brojke Američkog instituta za naftu. Novi podaci američke vlade o zalihama nafte, najavljuje Reuters, trebaju biti objavljeni tijekom dana.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će naftna tržišta biti u uravnoteženoj poziciji ove godine unatoč napetostima na Bliskom istoku, usred rastuće ponude i usporenih izgleda za rast potražnje, rekao je njezin izvršni direktor, Fatih Birol, za Reutersov globalni tržišni forum u srijedu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari