Prodaja Inditexa usporila u prvom tromjesečju

Wikimedia Commons/Rubén Sobrino
Zara, Foto: Wikimedia Commons/Rubén Sobrino

Inditex, vlasnik Zare, zabilježio je rast prodaje za sedam posto u prvom kvartalu svoje fiskalne godine, u skladu s očekivanjima analitičara, priopćili su iz tvrtke.

Ipak, vide se znakovi sporijeg rasta prodaje u odnosu na godinu prije kada se više kupovalo nakon pandemije.

Jedan od najvećih svjetskih modnih trgovaca izvijestio je o prodaji u iznosu od 8,15 milijardi eura tijekom prva tri mjeseca ove godine. To je u skladu s prosječnom prognozom analitičara koji su predviđali da će prodaja tvrtke u prvom tromjesečju iznositi oko 8,1 milijardu eura, prema anketi LSEG-a.

Neto dobit Inditexa porasla je za 11 posto na 1,29 milijardi eura u prvom tromjesečju 2024. i također je u skladu s prosječnom prognozom analitičara od 1,3 milijarde eura. U prvom kvartalu prošle godine tvrtka je zabilježila rast dobiti od 54 posto.

Prodaja u stalnim valutama porasla je za 12 posto od 1. svibnja do 3. lipnja, rekli su iz Inditexa.

Inditex, koji također posjeduje Pull&Bear, Massimo Dutti i druge brendove, pokušava pobijediti žestoku konkurenciju, poput H&M-a. Trudi se što brže proizvoditi odjeću i pratiti što više modnih trendova.

Tvrtka je nadmašila svoje konkurente u posljednjim kvartalima zbog ulaganja u novosti u online trgovini, prenosi Reuters. No, problem joj je i konkurencija brzorastućih online trgovaca u kineskom vlasništvu, Shein i Temu.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari