Procjene o deficitu u opskrbi podigle cijene nafte iznad 94 dolara

Pixabay.com
Cijena barela nafte premašuje 94 dolara, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su iznad 94 dolara budući da su se ulagači usredotočili na procjene o deficitu u opskrbi do kraja godine, nakon odluke Saudijske Arabije i Rusije o produljenju razdoblja smanjenih isporuka.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer, nakon podneva, bila viša za 62 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 94,55 dolara. Na američkom tržištu barelom, piše Hina, trgovalo se po 72 centa višoj cijeni, od 91,45 dolara.

Trgovci su se i na početku tjedna fokusirali na najavu Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati proizvodnju, za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno, do kraja godine.

Zbog tog ograničenja tržište bi u četvrtom tromjesečju moglo bilježiti deficit u opskrbi od dva milijuna barela dnevno, a naknadno smanjenje zaliha moglo bi ga izložiti novim skokovima cijena u 2024. godini, naveli su u bilješci analitičari ANZ-a.

Značajniji rast cijena zapriječila je tijekom jučerašnjeg dana i kontinuirana zabrinutost za potražnju. Ključni je rizik Kina, koju mnogi smatraju motorom rasta potražnje. Njezino gospodarstvo, prenosi Hina, sporo se oporavlja od pandemijskih ograničenja, ali uvoz nafte i dalje je snažan.

Niz poticajnih mjera i ljetno razdoblje putovanja poduprli su u kolovozu oporavak kineske industrijske proizvodnje i potrošnje, a rafinerije su pojačale preradu, potaknute visokim izvoznim maržama.

“Zapanjuje činjenica da cijene nafte uporno rastu, unatoč zabrinutosti zbog slabije potražnje u Europi i Kini čija gospodarstva ozbiljno posustaju, što pokazuje koliko je opskrba danas tijesna”, rekao je Marios Hadjikyriacos iz XM-a. 

U ovom tjednu fokus će biti na sjednici američke središnje banke. Svi naginju zaključku da bi kamatne stope uskoro mogle dosegnuti vrhunac jer je inflacijski pritisak općenito uspješno ublažen, navodi Tamas Varga iz PVM-a.

„No, investitori i dalje ne mogu pouzdano odrediti kada će ih središnje banke početi spuštati”, rekao je Varga ističući da „mantra – držat ćemo ih dulje vrijeme na visokoj razini – bi mogla u konačnici negativno utjecati na gospodarski rast i na potražnju za naftom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica krajem prošlog tjedna poskupio 1,17 dolara, na 96,87 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari