Prihodi hrvatske grafičke industrije godišnje rastu više od 10 posto

Drupa, Foto: HGK PR

Hrvatska gospodarska komora organizirala je posjet delegacije hrvatskih tvrtki vodećem svjetskom sajmu tehnologije tiska Drupa 2024. koji se održava u Düsseldorfu. Hrvatsku delegaciju, navodi se u priopćenju, uz HGK čine tvrtke GPI Istra, Radin Print, Radin i Karton Pak.

Drupa je sajam gdje tvrtke iz cijeloga svijeta razmjenjuju informacije, nove tehnologije te predviđaju nadolazeće trendove. Održava se svake četiri godine i okuplja više od 260.000 posjetitelja iz 180 zemalja.

“Veliki utjecaj na daljnje poslovanje tvrtki osobito u području ambalaže svakako je održivost. Ambalažu od plastike zamijenit će papirnata i to je trend koji će nastaviti rasti u idućim godinama. Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje, a u budućnosti najvjerojatnijom zamjenom za sve ostale proizvode”, istaknula je samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK Jagoda Divić.

Grafičko-prerađivačka industrija u Hrvatskoj okuplja više od tisuću tvrtki, s više od 10.000 zaposlenih.

Poslovni prihodi, u petogodišnjem razdoblju od 2018. do 2022., u toj su industriji rasli su prosječnoj godišnjoj stopi od 10,9 posto, dok je izvoz u istom razdoblju rastao 16,7 posto.

Tako su ukupni prihodi u 2022. godini, prema Sektorskim pregledima koje priprema Odjel za financijske institucije i makroekonomske analize HGK, bili veći od 1,3 milijarde eura, od čega je 532 milijuna eura ostvareno izvozom.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari