Pregovori Izraela i Hamasa snizili cijenu nafte

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte niže su za jedan posto tijekom trgovanja u ponedjeljak, brišući dobitke od petka jer su mirovni pregovori Izraela i Hamasa u Kairu ublažili bojazni od šireg sukoba na Bliskom istoku.

Fjučersi nafte Brent nižu su za čak 98 centi, te iznose 88,52 dolara. Fjučersi West Texas Intermediate (WTI) niži su za 83 centa te iznose 83,02 dolara po barelu.

„Pojačani napori da se posreduje u prekidu vatre između Izraela i Hamasa ublažili su geopolitičke napetosti i pridonijeli slabom otvaranju u ponedjeljak“, rekao je za Reuters tržišni analitičar IG-a Tony Sycamore.

Tržišta su također na oprezu zbog revizije politike američke središnje banke 1. svibnja.

“Također igraju ulogu i neki živci uoči ovotjednog sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište za koji se očekuje da će doći s oštrijim tonom”, rekao je Sycamore.

Inflacija u SAD-u porasla je 2,7 posto u 12 mjeseci zaključno s ožujkom, pokazuju podaci objavljeni potkraj tjedna, što je iznad FED-ovog cilja od dva posto. Niža inflacija povećala bi vjerojatnost smanjenja kamatnih stopa, što bi potaknulo gospodarski rast i potražnju za naftom.

“Ljepljiva inflacija u SAD-u izaziva zabrinutost za više kamate za duže vrijeme, što dovodi do jačanja američkog dolara i pritiska na cijene robe“, rekla je neovisna tržišna analitičarka Tina Teng.

Dolar je ojačao zbog mogućnosti viših za duže kamatne stope. Jači dolar čini naftu skupljom za one koji drže druge valute.

Dodatno opterećujući izglede potražnje za naftom, rast kineske industrijske dobiti usporio je u ožujku, pokazali su službeni podaci u subotu, u najnovijem znaku slabe domaće potražnje u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Kumulativni profit kineskih industrijskih tvrtki porastao je 4,3 posto na 1,5 trilijuna juana što je otprilike 207 milijardi dolara u prvom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu, u usporedbi s rastom od 10,2 posto u prva dva mjeseca.

„Ali cijene nafte mogle bi ponovno porasti ako podaci o američkim zalihama i kineski PMI indeks pokažu poboljšanja ovaj tjedan“, upozorava analitičar Teng.

Brent je potkraj tjedna porastao za 49 centi, a WTI za 28 centi zbog zabrinutosti oko prekida opskrbe zbog događaja na Bliskom istoku.

Tržište je pak zanemarilo potencijalne poremećaje u opskrbi koji su proizašli iz napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na rafinerije nafte Ilsky i Slavyansk u ruskoj regiji Krasnodar tijekom vikenda. Rafinerija u Slavjansku morala je obustaviti neke operacije nakon napada.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari