Poziv mladima: Putujte diljem Europe i to na račun EU

Freepik.com
DiscoverEU: Prilika za mlade u EU, Footo: Freepik.com/Ilustracija

Europska unija kroz projekt DiscoverEU pruža priliku mladima da putuju vlakom kroz EU i upoznaju kulturnu baštinu, povijest i druže se s ljudima iz cijele Europe – i to na račun EU.

Novi krug prijava za DiscoverEU počinje u tjednu kad se obilježava Europski tjedan mladih – 16. travnja u 12 sati a trajat će do 30. travnja 2024. godine u podne.

Sudjelovati mogu osobe rođene između 1. srpnja 2005. i 30. lipnja 2006. godine, uključujući i te datume, koje imaju državljanstvo ili boravište u državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja, ili u jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+, odnosno iz Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

„Dobitnici primaju putnu propusnicu i putuju uglavnom vlakom. Za one koji žive na otocima ili u udaljenim područjima rješenja su navedena u Pravilima. Odabrani putnici dobit će Europsku iskaznicu za mlade s brojnim popustima za kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj i hranu“, navedeno je na službenoj stranici DiscoverEU.

Za one koji žive na otocima ili u udaljenim područjima predviđeni su, prvenstveno autobusi ili trajekti, no, kad nije dostupno drugo prijevozno sredstvo, dopušteno je i putovanje zrakoplovom, pojašnjeno je iz programa.

Na službenoj stranici EU i DiscoverEU programa, naglašeno je da je ovo prilika da, dva mjeseca uoči europskih izbora, mladi opišu svoju viziju budućnosti.

Freepik.com
Prijave za putovanja vlakom počinju od 16. travnja, Foto: Freepik.com

Prilikom prijave treba unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu. Potom treba sudjelovati u kvizu, osim onih koji se prijave kao članovi grupe i odgovoriti na pet pitanja. Osim tih pet pitanja, bit će i nekoliko dodatnih, kako bi Europska komisija mogla lakše odabrati, bude li previše zainteresiranih za putovanja.

Zainteresirani mogu putovati samostalno ili s prijateljima, najviše četvero, no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Ako se prijavljuje grupa, samo njezin voditelj/ica sudjeluje u kvizu, a ostali se članovi grupe prijavljuju sa šifrom prijave nositelja putovanja.

Također, sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemom koji im otežava putovanje dobit će potrebnu pomoć. Putovanje može trajati najmanje jedan, a najviše 30 dana, i to u razdoblju od 1. srpnja 2024. do 30. rujna 2025.

Uvjet je i da mladi planiraju putovati do najmanje jednog i najviše četiri odredišta stranih zemalja unutar EU.

Kandidati koji budu odabrani, postaju ambasadori inicijative DiscoverEU, što znači da se očekuje da putnici svoje priče s putovanja podijele na društvenim mrežama i označe ih s #DiscoverEU. Ovu je priliku od 2018. godine iskoristilo oko 200.000 mladih.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari