Povećanje zaliha u SAD-u utjecalo na smanjenje cijena nafte

Freepik.com
Naftne pumpe, Foto: Freepik.com

Cijene nafte niže su u četvrtak jer je iznenadno povećanje zaliha u SAD-u potaknulo brigu o sporoj potražnji najvećeg svjetskog potrošača nafte, a na tržišta je utjecala i informacija o potencijalnom širenju rata u Gazi, što bi moglo poremetiti opskrbu na Bliskom istoku.

Terminski ugovori sirove nafte Brent manji su za šest centi, ili 0,1 posto, na 85,19 američkih dolara po barelu. Ugovor američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niži su za deset centi, ili 0,1 posto, na 80,80 dolara po barelu.

“Očekivano povećanje američkih zaliha sirove nafte i benzina opterećuje tržište zbog straha od slabljenja potražnje. Ali tržište je u teškoj situaciji, poduprto izgledima da bi eskalacija bitke između Izraela i Hezbollaha mogla omesti opskrbu”, rekao je za Reuters Tsuyoshi Ueno, viši ekonomist NLI Research Institutea.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvijestila je da su zalihe sirove nafte u zemlji prošlog tjedna porasle za 3,6 milijuna barela, za razliku od prognoza analitičara koje je anketirao Reuters, a koji su očekivali smanjenje od 2,9 milijuna barela. Zalihe benzina u SAD također je porastao za 2,7 milijuna barela.

Proizvod isporučen za motorni benzin, zamjena za potražnju, niži je za oko 417.000 barela po danu prošli tjedan, na 8,97 milijuna barela po danu. Četverotjedni prosjek potražnje je oko dva posto ispod prošlogodišnjih razina.

Vjerujemo da je rast tržišta ograničen slabom potražnjom za benzinom u SAD-u unatoč vrhuncu ljetne sezone vožnje. Ovu slabost dodatno pogoršava slaba potražnja za dizelskim gorivom u Europi i SAD-u, s padom marži od prošlog kolovoza”, rekao je Emril Jamil, viši analitičar u LSEG Oil Research.

Marže na benzin, koje se odražavaju razlikama između benzina u odnosu na Brent i WTI, imale su tendenciju pada nakon što su u ožujku dosegle vrhunac u rasponu od 30 dolara po barelu.

U međuvremenu, zabrinutost od širenja rata u Gazi na Libanon ograničila je pad cijena.

Na Bliskom istoku, prekogranična napetost između Izraela i libanonskog Hezbollaha eskalira posljednjih tjedana, raspirujući strahove od sveopćeg rata između Izraela i Hezbollaha, koji bi mogao zahvatiti i velikog proizvođača nafte Iran.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari