Potpredsjednik ESB-a: Kristalno smo jasni o kamatnim stopama u lipnju

Hina
Potpredsjednik ESB-a, Luis de Guindos i guverner HNB-a, Boris Vujčić, Foto: Hina/Mario Strmotić/veljača 2024.

Europska središnja banka (ESB) stavila je do znanja da je “kristalno jasno” da bi se kamatne stope mogle smanjiti u lipnju, ali je također bila čvrsta da političke odluke izvan toga ostaju „u zraku“, rekao je tijekom podnošenja izvješća u Bruxellesu, potpredsjednik ESB-a i guverner španjolske središnje banke Luis de Guindos.

ESB je na posljednjem zasjedanju kamatne stope ostavila nepromijenjenima te nagovijestila smanjenje u lipnju, podsjeća Reuters, unatoč rastućim cijenama nafte, slabijem euru i okladama da će njen najveći konkurent, američka središnja banka (FED), odgoditi vlastita smanjenja kamatnih stopa.

Mislim da smo bili kristalno jasni: ako se stvari nastave kao što su se razvijale u posljednje vrijeme, u lipnju ćemo biti spremni smanjiti ograničenja našeg stajališta monetarne politike”, rekao je de Guindos na parlamentarnom saslušanju u Bruxellesu.

De Guindos je ponovio najnovije smjernice ESB-a, da će se inflacija, od 2,4 posto u ožujku, kretati blizu trenutne razine u nadolazećim mjesecima, ali će se sljedeće godine vratiti na cilj ESB-a od dva posto.

Tržišta trenutačno vide 75 baznih bodova smanjenja depozitne stope središnje banke od četiri posto ove godine, ili dva puna pomaka nakon lipnja, ali de Guindos je nije precizirao gdje će kamatne stope ići.

Rekao bih da postoje određeni rizici. Razvoj plaća, produktivnosti, jedinične cijene rada, profitne marže i geopolitičke rizike vrlo je teško uzeti u obzir i imati na umu kada razrađujemo svoje stavove”, rekao je de Guindos.

Podsjećamo, ključne kamatne ESB-a i dalje su: kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosi 4,50 posto, kamatna stopa za mogućnost prekonoćne posudbe 4,75 posto a kamatna stopa na novčani depozit četiri posto, što je peti put za redom da su ostale nepromijenjene.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari