Potpisani temeljni kolektivni ugovori za javne i državne službe

Hina
Potpisivanje TKU i KU, izemđu Vlade RH i sindikata, Foto: Hina/Dario Grzelj

Sindikati državnih i javnih službi i ministar Marin Piletić potpisali su Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama i izmjene i dopune Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike RH, Marin Piletić, zahvalio je sindikatima na konstruktivnom dijalogu tijekom izrade o Zakonu o plaćama te tekstu i prijedloga uredbi o koeficijentima, te izjavio kako da će se za materijalna prava i veću plaću i vrednovanje zaposlenih u državnim i javnim službama dati dodatnih nešto više od 1,6 milijardu eura.

Uoči potpisivanja, premijer Andrej Plenković, je ocijenio kako se time zaokružuje veliki proces reforme sustava plaća u Hrvatskoj. Donošenjem Zakona o plaćama te kroz dijalog o uredbama o koeficijentima u javnim i državnoj službi, istaknuo je, osigurano je najveće povećanje plaća u povijesti za 244.000 zaposlenika u državnoj i javnim službama, prosječno od 31,9 posto.

„Jako sam zadovoljan da smo ovo zajednički ostvarili i molio bih vas da ovo doživimo kao zajedničko postignuće jer ste svjesni da Vlada nije pristupila uredbama o koeficijentima jednostrano“, rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je da je u zadnjih godinu dana, Vlada RH povećala regres s 200 na 300 eura, božićnicu s 232 na 300 eura, uz dar za dijete od 100 eura uvedeno je i novo pravo uskrsnica od 100 eura, podignuta je osnovica za 5 posto što je, istaknuo je, značilo da je osnovica koja je u 2016. godine bila 678 eura danas 947 eura.

„To je 40 postotno povećanje osnovice. Bilo je vlada i vremena, i ne tako davno, kad osnovica u cijelom mandatu raste nula, a sad raste za više od 300 eura. I to je ogromna razlika“, rekao je Plenković.

TKU za javne službe trebalo je potpisati na temelju odredbi Zakona o reprezentativnosti i “novog prebrojavanja” odnosno zbog toga što postoji novi reprezentativni sindikat u javnim službama Zajedno, kao i zbog usklađivanja sa Zakonom o plaćama odnosno radi novih uredbi o koeficijentima, kao i zbog usklađivanja sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izrazio je zadovoljstvo postignutim u razgovorima s Vladom o novim koeficijentima.

„Uspjeli smo napraviti to da imamo uskrsnicu. Načelno, mi smo kao nezavisni sindikat djelatnika MUP-a – zadovoljni“, kazao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sandra Šprem napomenula da na jesen, na temelju TKU-a, slijede ponovno pregovori o osnovici plaća.

„Ovaj temeljni kolektivni ugovor sklopljen je na četiri godine, naravno, u okviru samog temeljnog kolektivnog ugovora, očekuju nas ponovno pregovori najesen o osnovici plaće, tako da se kontinuitet pregovora na dobrobit zaposlenika sustavno obavlja. Možemo zaključiti da permanentan socijalni dijalog itekako postoji u RH“, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari