Poticaji Vlade RH za sektoru ratarstva 10,1 milijun eura

Pixabay.com
Poticaji za ratare, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada RH je na sjednici donijela Program potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva, vrijedan 10,1 milijun eura.

Programom će se poduprijeti proizvođači u sektoru ratarstva, a slijedom činjenice da su ove godine najviše trpjele ozime kulture.

Cilj Programa je pružiti financijsku potporu proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma i/ili zobi i/ili tritikale i/ili pira i/ili raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Hrvatskoj.

„U cilju obuhvata što šireg kruga korisnika i poštivanja načela pravičnosti plaćanja, plaćaju se proizvođači za prvih 30 hektara. Kulture se zbrajaju i na ovaj način je obuhvaćeno gotovo 95 posto proizvođača, uz potporu od 135 eura po hektaru“, istaknula je ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković.

Potporom iz ovoga Programa, kako se navodi u obrazloženju odluke Vlade RH, nastoji se nadoknaditi dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava, čime se posljedično nastoji zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača.

U obrazloženju odluke Vlade RH, prenosi Hina, ističe se kako je sektor ratarstva ove godine izložen velikom pritisku u pogledu likvidnosti, klimatskih prilika te nižih prinosa i otkupnih cijena.

Pokazatelj teškog stanja ratarskog sektora jesu niske otkupne i veleprodajne cijene pojedinih ratarskih kultura što je razvidno kada se uspoređuju s istim razdobljem prethodne godine pa čak i u odnosu na prethodni mjesec.

Proizvođači u ratarskom sektoru trpe velike gubitke, a pritisak na primarnu proizvodnju i proizvođače ratarskih kultura, kao prvu fazu lanca opskrbe, jak je i intenzivan. Ova je proizvodnja, kako se navodi, uslijed utjecaja klimatskih promjena i geopolitičkih kretanja pod visokim rizikom te zbog svih tržnih problema mnogi proizvođači u sektoru ratarstva neće moći pokriti svoje troškove proizvodnje.

Takva situacija narušava stabilnost poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj te bi bez poduzimanja mjera pomoći navedenim proizvođačima moglo doći do značajnog smanjenja ili potpunog prestanka proizvodnje velikog broja gospodarstava što bi za posljedicu imalo narušavanje primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene sigurnosti Republike Hrvatske.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari