Portugalski tužitelji blokirali izgradnju najvećeg rudnika litija u Europi

Foto: Tom Fisk/Pexels

Portugalski državni tužitelj zatražio je od suda poništenje ekološke dozvole za projekt vađenja litija koji razvija londonska tvrtka Savannah Resources, upozorivši na moguću prijetnju za zaštićenu poljoprivrednu baštinu, pokazuje sudski dokument.

Tužiteljstvo je u dokumentu poduprlo tužbu općine u sjevernom Portugalu koja želi spriječiti razvoj potencijalno najvećeg rudnika u zapadnoj Europi, napominje Reuters, a prenosi Hina.

Portugalska agencija za zaštitu okoliša APA izdala je dozvolu britanskoj kompaniji prošle godine, uz određene uvjete. Rudnik bi trebao biti izgrađen u Boticasu, u regiji Barroso, koja je 2018. uvrštena na svjetski popis poljoprivredne baštine.

Boticas je poznat po uzgoju goveda barrosã i posebnoj tehnici proizvodnje vina koja propisuje da boce godinu dana “odleže” pod zemljom radi fermentacije.

Tužiteljstvo traži da upravni sud u Mirandeli poništi ekološku dozvolu zbog “kršenja propisa”, naglasivši da je agenciji dobro poznato da bi rudnik mogao ugroziti zaštićenu baštinu, što bi značilo da je Portugal prekršio međunarodne obveze.

Tvrde i da APA nije ispravno procijenila potrebe upravljanja rudarskim otpadom i rizike od onečišćenja vode te da nije uzela u obzir utjecaj na okoliš rudnika u Boticasu, kao i onog u obližnjem Montalegreu. Rudnik u Montalegreu razvija domaća rudarska tvrtka Lusorecursos.

Britanska kompanija Savannah priopćila je da je “spremna odgovoriti na bojazni”, citiravši stav odvjetnika da je tužba neutemeljena” i da ne utječe na aktivnosti projekta.

Sporni rudnik sastavni je dio šire istrage koju su portugalski tužitelji pokrenuli prošle godine kako bi istražili navodne nepravilnosti u poslovima s litijem i “zelenim” vodikom.

Portugal ima više od 60.000 tona potvrđenih zaliha litija i trebao bi igrati središnju ulogu u nastojanjima Europe da izgradi opskrbni lanac za proizvodnju baterija i smanji ovisnost o uvozu.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari