Porast osobne potrošnje u SAD-u veći od očekivanog

Foto: Freepik.com

Osobna potrošnja u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je više od očekivanog u travnju, pospješujući izglede za gospodarski rast u drugom tromjesečju.

Istovremeno je povećana inflacija, što bi moglo značiti da bi američka središnja banka, Federalne rezerve (FED), mogla neko vrijeme zadržati više kamatne stope, prenosi Mina pozivajući se na SeeBiz.

Osobna potrošnja skočila je prošlog mjeseca za 0,8 posto, objavilo je u petak američko Ministarstvo trgovine, dok je brojka za ožujak revidirana naviše na 0,1 posto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su povećanje osobne potrošnje od 0,4 posto, što čini više od dvije trećine ekonomske aktivnosti SAD-a.

Osobna potrošnja bila je podržana snažnim rastom plaća, s obzirom na vrlo nisku stopu nezaposlenosti na tržištu rada, no ipak je usporila nakon snažnog rasta u siječnju, jer je prosječni potrošač postao osjetljiviji na više cijene.

Državna socijalna davanja se smanjuju, a vjeruje se da je većina kućanstava s nižim primanjima iscrpila ušteđevinu akumuliranu tijekom pandemije koronavirusa.

Kreditni uvjeti su se pogoršali nakon povećanja kamatnih stopa od 500 baznih bodova od prošlog ožujka, kada je FED započeo svoju agresivnu kampanju zaoštravanja monetarne politike.

Također, banke pooštravaju kreditiranje nakon nedavnih previranja na regionalnom bankarskom tržištu.

Indeks izdataka za osobnu potrošnju (PCE indeks) porastao je 0,4 posto u travnju nakon rasta od 0,1 posto u ožujku. U 12 mjeseci do travnja indeks PCE porastao je 4,4 posto, nakon rasta od 4,2 posto u ožujku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari