Poljaci izlaze na referendum o privatizaciji državnih kompanija

Foto: Adrian Agpasa/Pexels

Poljaci će izaći na referendum kako bi se izjasnili podržavaju li privatizaciju državnih kompanija, a taj prvi u nizu referenduma vjerojatno će se održati isti dan kad i parlamentarni izbori, najavio je u petak čelnik poljske vladajuće stranke, a prenosi Hina.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ranije je priopćila da će održati referendum o sporazumu Europske unije o migracijama, što su neki analitičari odmah protumačili kao pokušaj mobilizacije njihovog temeljnog biračkog tijela uoči izbora 15. listopada, koje mnogi smatraju najvažnijim izborima u Poljskoj od završetka komunizma 1989. godine.

“Za nas je glas običnih Poljaka uvijek presudan. Glas stranih političara, uključujući i njemačke, nije bitan”, kazao je čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski. Dodao je da će prvo referendumsko pitanje glasiti: “Podržavate li prodaju državnih poduzeća?”.

PiS tvrdi da je glavna oporbena i liberalna stranka Građanska platforma (PO), koju vodi bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, podređena vanjskim interesima, posebice njemačkim.

“Nijemci žele postaviti Tuska u Poljskoj kako bi rasprodali zajedničku imovinu, njegova pozadina to izravno pokazuje”, kazao je Kaczynski.

PO odbacuje takve kritike i optužuje vladajuće da dobro plaćene pozicije u državnim tvrtkama dodjeljuju ljudima kao način nagrađivanja za njihovu potporu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari