Podravka uložila devet milijuna eura u modernizaciju Žitove pekarne Maribor

Hina
Otvorenje "Žita", Maribor, Foto: Hina/Tanja Pernička

Grupa Podravka je u Mariboru otvorila modernizirani pogon Žitove pekarne, u što je investirala devet milijuna eura, s ciljem jačanja dominantne pozicije te kompanije na slovenskom tržištu te jačanja na hrvatskom i ostalim tržištima.

Investicija uključuje ulaganja u novu pekarsku peć i komoru za dizanje tijesta, tunele za zamrzavanje te druge novitete u pečenju peciva, kruha i u pripremi slastica, priopćeno je iz tvrtke. Također, uspostavljena je linija za automatsko pakiranje peciva i kruha te kotlovnica i strojarnica za kompresorsku postaju. Žito, pekarska industrija iz Sloveniji, tom je investicijom povećala svoje proizvodne kapacitete i automatizirala proizvodnju.

Predsjednica Uprave Podravke, Martina Dalić, kazala je kako je Žito srce Podravkine pekarske industrije te da su tijekom protekle tri godine u Žitu poduzimali brojne promjene i investicije kako bi njegovu proizvodnju osuvremenili i učinili efikasnom. 

Želimo da Žito osnaži svoje dominantne pozicije na slovenskom tržištu, da postanemo relevantan igrač u pekarstvu na hrvatskom tržištu i naravno na drugim tržištima, Sloveniji susjednih zemalja”, istaknula je Dalić.

Zahvalila je i slovenskom ministru gospodarstva Matjažu Hanu na stabilnom poslovnom okruženju i podršci u sagledavanju eksplozije cijene energenata, prenosi Hina. To im je poslovno okruženje, kako je rekla, omogućilo da se u potpunosti fokusiraju na rješavanje tržišnih i internih izazova.

Navela je da su covid kriza, strelovit rast cijena sirovina tijekom post-covid oporavka, dodatno ojačan i osnažen nesigurnostima izazvanim agresijom na Ukrajinu, snažno pogodili pekarsku industriju, jer su promijenili navike potrošača i natjerali sve pekare na prilagodbu novoj situaciji.

Hina
Pekarna Žito, Maribor, Foto: Hina/Tanja Pernička

Osobito teško su se ove promjene odrazile na Žito zbog rascjepkane proizvodnje na velikom broju lokacija, niskog stupnja automatizacije, ogromnog broja proizvoda koji su se proizvodili u malim količinama, nedovoljno moderne tehnologije, ali i nedostatka efikasnosti u menadžmentu. 

„Zato smo morali poduzeti neke teške odluke i pokazati da poslovanje Žita u okviru snažne grupe Podravke ima budućnost“, rekla je Dalić.

Generalni direktor Žita, Tomislav Bujanović, kazao je da se modernizacijom Žitove pekare Maribor povećavaju kapaciteti proizvodnje kruha i peciva za 30 posto, a udvostručuju se i kapaciteti pečenja. Time se, kako je rekao, ide prema postizanju statusa najveće moderne pekare u Sloveniji.

Slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han rekao je kako država mora osigurati poslovnu okolinu koje će omogućiti uspješnost investicija.

„Ova investicija uklapa se u naš akcijski plan povećanja konkurentnosti slovenskog gospodarstva koji pripremamo“, rekao je Han.

Ova investicija, kako je istaknuto na otvorenju, ujedno je i dio višegodišnjeg procesa Zaokreta Žita, kojim su stvoreni uvjeti za dugoročno održivo i uspješno poslovanje. Tijekom cijelog procesa Zaokreta, od početka 2022. do kraja 2024., investicije Grupe Podravka u Žito će iznositi više od 26 milijuna eura, što je veći iznos investicija nego u prethodnih šest godina, od 2016. pa do 2021. godine.

Žito polovinu svoje proizvodnje izvozi, a značajna izvozna tržišta su Hrvatska, Italija, Austrija i druge zemlje zapadne Europe, a izvozi se ne samo kruh nego i slastičarski proizvodi.

PODRAVKA d.d.

Ulica Ante Starčevića 32, 48000, Koprivnica, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
359.395.263,00 (2023)
Broj zaposlenih:
3.254 (2023)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari