Podaci o smanjenom kineskom izvozu zadržali cijene nafte oko 90 dolara

pixabay.com
Naftna bušotina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 90 dolara budući da je ulagače zabrinuo pad kineskog izvoza, potisnuvši u drugi plan najavu smanjene opskrbe iz Saudijske Arabije i Rusije. 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva jučer, prenosi Hina, bila gotovo nepromijenjena u odnosu na kraj dana i iznosila je 90,40 dolara. Na američkom tržištu, barelom se trgovalo po 21 cent nižoj cijeni, od 87,33 dolara.

Raspoloženje na tržištu prigušio je pak podatak o padu kineskog izvoza u kolovozu, četvrti mjesec zaredom, zbog slabe inozemne potražnje u uvjetima podignutih kamatnih stopa i trgovinskih sporova sa SAD-om. Izvoz se na godišnjoj razini smanjio za 8,8 posto, na uvoz za 7,3 posto. Ulagače je donekle umirio skok uvoza sirove nafte, za čak 30,9 posto.

Trgovce je ovaj tjedan zatekla i objava Saudijske Arabije da će smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno do kraja godine. Očekivali su da će odluku o smanjenoj opskrbi produljiti do kraja listopada. I Rusija je objavila da će smanjivati izvoz do kraja godine, za 300 tisuća barela dnevno.

Dva vodeća izvoznika plasirat će tako na tržište manje barela povrh dogovora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o smanjivanju proizvodnje do kraja iduće godine.

Potporu cijenama pruža i pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 5,5 milijuna barela, prema procjenama izvora koji se pozivaju na izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno sredinom tjedna, zbog praznika.

Cijene je „zakočila“ i pojačana opskrba iz Irana i Venezuele, koja bi mogla nadomjestiti dio saudijskog i ruskog izvoza.  OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 86 centi, na 92,30 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari