Počinje CAETS – Konferencija o električnoj mobilnosti kao temelju budućnosti prijevoza

pixabay.com
Električni automobil, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vodeći inženjeri, znanstvenici i stručnjaci iz cijelog svijeta okupit će danas se u Zagrebu, na Godišnjoj konferenciji CAETS-a (Međunarodnog vijeća inženjerskih akademija i akademija tehnologijskih znanosti), koja je ove godine posvećena transformacijskoj e-mobilnosti kao temelju budućnosti prijevoza.

Sudionici konferencije će raspravljati o različitim aspektima ove tehnološke revolucije, prije svega s aspekta elektrifikacije transporta i integracije s energetskim sustavima, koja istražuje besprijekorno povezivanje električnih vozila s energetskim mrežama, zatim baterija, kao temeljne tehnologije ekosustava e-mobilnosti.

Razgovaraće i o vodiku i elektrogorivima, odnosno otkrivanju potencijala alternativnih goriva i njihove uloge u oblikovanju budućnosti prijevoza, zatim autonomnoj vožnji, odnosno upoznavanju s najnovijim razvojima u tehnologiji autonomne vožnje, istražujući put prema sigurnijim i učinkovitijim vozilima za čije upravljanje nije potreban vozač, te promjenama načina prijevoza, odnosno proučavanje strategija i inovacija koje potiču promjenu u obrascima mobilnosti, promovirajući održive i ekološki prihvatljive opcije prijevoza.

Godišnja konferencija CAETS pruža jedinstvenu platformu za umrežavanje, razmjenu znanja i međusobnu suradnju globalnih stručnjaka, industrijskih lidera, ali i donositelja političkih odluka te im se daje prilika da zajedno oblikuju put prema održivoj i tehnološki naprednoj budućnosti.

U sklopu konferencije planiran je i posjet proizvodnim pogonima tvrtke Rimac, gdje će učesnici imati priliku upoznati s načinom rada u ovoj vodećoj hrvatskoj tvrtki u sektoru e-mobilnosti.

CAETS konferencija je izniman događaj velike važnosti i utjecaja na svjetskoj razini. Predsjednik njegovog Organizacijskog odbora,  prof. dr. sc. Neven Duić, poručuje:

Elektromobilnost je jedan od trenutačno vodećih tehnoloških sektora i ova konferencija ima za cilj potaknuti daljnji razvoj inovacija u tom području te potaknuti suradnju između stručnjaka i tvrtki. Kroz razmjenu znanja, iskustava i ideja na konferenciji očekujemo ubrzanje napretka e-mobilnosti i stvaranje boljih uvjeta za razvoj tehnologije električnih vozila. Sve to će doprinijeti rastu ekološke osviještenosti i rastu potrebe za održivim prijevozom u budućnosti“, rekao je Duić za Financije.hr.

Duić ističe i da je CAETS sastavljen od akademija iz cijelog svijeta i svojim djelovanjem olakšava globalnu suradnju i razmjenu znanja među vodećim stručnjacima.

Konferencija traje do 11. listopada, a pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari