Počeo štrajk stjuardesa 24 zrakoplovne tvrtke

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Tisuće stjuardesa iz tri radnička sindikata protestirat će od danas ispred zračnih luka u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Guamu, kako bi potaknule zrakoplovne kompanije da im daju nove ugovore sa značajnim povećanjem plaća, priopćilo je Udruženje stjuardesa (AFA).

Prosvjedovat će ​​osoblje iz 24 zrakoplovne tvrtke, uključujući Alaska Air, Southwest Airlines, United Airlines i American Airlines. Okupljat će se ispred 30 zračnih luka.

U posljednje dvije godine, prenosi Reuters, sindikati koji zastupaju pilote, stjuardese i radnike na održavanju zrakoplova zalagali su se za veće plaće, bolji raspored letova i druge beneficije. Za razliku od stjuardesa, piloti u velikim zračnim tvrtkama osigurali su nove radne ugovore uključujući velika povećanja plaća i druge pogodnosti.

“Neke stjuardese nisu imale povećanje plaća pet godina”, rekli su iz Udruženja stjuardesa.

Stjuardese također pozivaju na prestanak prakse da im se ne nadoknađuje vrijeme provedeno u zrakoplovu tijekom ukrcaja i čekanje u zračnoj luci prije i između letova. Trenutačno primaju isplatu samo za vrijeme dok je zrakoplov u letu.

Delta Air Lines je jedini američki prijevoznik koji plaća svojim stjuardesama vrijeme koje provedu tijekom ukrcaja.

Ranije ovog mjeseca, zaposlenici kanadskog prijevoznika Air Transata odbili su drugi ugovor o radu koji im je ponuđen, dok će stjuardese Alaska Aira glasati o odobrenju štrajka kako bi se pridružile stjuardesama iz drugih kompanija koje će štrajkati.

Prošlog mjeseca stjuardese u Southwest Airlinesu odobrile su štrajk nakon što su odbile privremeni ugovor u prosincu 2023. godine.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari