Osoblje Lufthanse najavilo štrajk, moguće odgode letova

Pixabay.com
Lufthansa, Foto: Pixabay.com

Zaposlenici njemačkog prijevoznika Lufthanse stupit će u štrajk u srijedu, rekli su iz sindikata Verdi. U Njemačkoj je već nekoliko prosvjeda pogodilo prometni sektor jer radnici traže veće plaće.

Štrajk bi trebao trajati do četvrtka ujutro, a bit će obuhvaćene zračne luke u Frankfurtu, Münchenu, Hamburgu, Berlinu i Düsseldorfu, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Lufthanse kazao je da je prerano reći koliko će letova biti otkazano, budući da zrakoplovna tvrtka sastavlja hitan raspored pregledavajući 3.000 dnevnih letova na koje bi štrajk mogao utjecati, no očekuje se da će poremećaja u prometu biti, dodao je glasnogovornik.

Zaposlenici, koji se spremaju za štrajk, trenutačno pregovaraju i o kolektivnim ugovorima. Verdi zahtijeva povećanje plaća od 12,5 posto za 25.000 radnika, ili najmanje 500 eura više mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci, plus jednokratnu isplatu od 3.000 eura kao nadoknadu za inflaciju.

Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja osnova za veće plaće.

Osoblje Lufthanse bilo je u štrajku i u srpnju 2022. godine, što je uzrokovalo velike smetnje u putovanjima. Od tada je najveće europsko gospodarstvo pogođeno nizom štrajkova širom zemlje koji su utjecali na zračni promet, željeznicu i javni prijevoz.

16 Odgovora

  1. A joj, a taman sam mislio idući tjedan na kajmačko otočje na tjedan-dva. Ništa, morat ću HŽ-om.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari