Počeli radovi na izgradnji tunela Kozjak: Poljoprivrednici prosvjeduju jer im je zemljište ugroženo

Hina/ Miroslav Lelas
Svečano uvođenje izvođača u posao na tunelu Kozjak, Foto: Hina/Miroslav Lelas

Počeli su radovi prve faze izgradnje novog ulaza u Split koji obuhvaćaju probijanje tunela Kozjak i pristupa državnoj cesti D8 od čvora Vučevica. Vrijednost tih radova je 75 milijuna eura bez PDV-a.

“Kineska kompanija “China Road and Bridge Corporation” koja je vrlo kvalitetno izgradila Pelješki most, probit će tunel Kozjak i spojiti promet od čvorišta Vučevica do državne ceste D8″, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na uvođenju kineske kompanije u radove kod čvorišta Vučevica.

Najavio je da će se u drugoj fazi graditi most preko Kaštelanskog zaljeva visine 55 metara, pri čemu će se voditi računa o sigurnosti plovidbe pa će širina plovnog puta biti 200 metara.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić potvrdio je da će se u prvoj fazi izgradnje novog ulaza u Split probiti tunel Kozjak dužine 2.525 metara, a od čvorišta Vučevica do državne ceste D8 izgraditi tri vijadukta, cestovni prolazi i zaštitni zidovi. Ti radovi trebali bi biti završeni u roku tri godine, prenosi Hina.

U drugoj fazi izgradnje novog ulaza u Split, most preko Kaštelanskog zaljeva gradit će se kao spoj s Kopilicom u Splitu i gradskim prometnicama.

Na čvorištu Vučevica okupila se skupina aktivista iz Kaštela koji su izrazili nezadovoljstvo jer nije izabrana druga lokacija za tunel Kozjak i izgradnju trase koja bi čvorište Vučevica povezivala s državnom cestom D8. Na sadašnjoj lokaciji su njihove parcele poljoprivrednog zemljišta koje su tim projektom ugrožene. Također su rekli da nije bilo kvalitetne javne rasprave o tom projektu.

Butković je kazao kako razumije ljude koji imaju zemljište na planiranoj trasi, ali da se to pitanje više neće otvarati jer je riješeno.

“Vlasnici zemljišta moraju biti pravedno obeštećeni. Razumijem te ljude, ali ako se držimo tog načela – protivljenje projektu zbog zemljišta – onda nikad nećemo napraviti nijedan projekt”, rekao je Butković.

Župan Blaženko Boban je odbacio primjedbe prosvjednika poručivši kako je sve urađeno na temelju županijskog prostornog plana iz 2012 godine.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari