Ostvareno više od 20,6 milijuna turističkih dolazaka u Hrvatskoj u 2023.

Pixabay.com
Turizam, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je prošle godine ostvareno više od 20,6 milijuna turističkih dolazaka i 108 milijuna noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima, pokazuju podaci eVisitora koje u srijedu prenosi Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

eVisitor sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, prenosi Hina.

Ukupni lanjski rezultat svih smještajnih kapaciteta jednak je onome iz 2019. godine, dok je samo u komercijalnim objektima, odnosno hotelima, kampovima i objektima u domaćinstvu u odnosu na 2019. godinu ostvaren rast u noćenjima od 1,2 posto. U prošloj je godini najviše noćenja ostvareno u Istri, a zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru.

Gledano prema tržištima, najviše noćenja ostvarili su gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Poljske. Među značajnijim tržištima su i Češka, Mađarska, Slovačka i Nizozemska.

“Hrvatska je u prošloj godini dodatno učvrstila svoju poziciju kao jedna od najpoželjnijih europskih destinacija, a to osim rezultata turističkog prometa dokazuju i drugi pokazatelji, poput prihoda od turizma koji također rastu i za koje se predviđa da će biti rekordni”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

“Zadovoljni smo turističkim prometom i financijskim rezultatima u 2023. godini, kao i činjenicom da smo u prošloj godini realizirali niz iznimno važnih aktivnosti, koje će doprinijeti daljnjem upravljanju razvojem turizma. Imali smo najbolju predsezonu u povijesti te iznimno uspješnu i posezonu, što je pokazatelj kako smo na dobrom putu ostvarenja cjelogodišnjeg turizma što je jedan od naših glavnih strateških ciljeva”, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom prosinca prošle godine u Hrvatskoj je ukupno ostvareno preko 394.000 dolazaka i 938.000 noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od 17 posto u dolascima i deset posto u noćenjima.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije. Najpopularnije destinacije po kriteriju ostvarenih noćenja u prosincu su Zagreb, Opatija, Split, Dubrovnik, Poreč, Rovinj i Zadar.

Novu godinu u Hrvatskoj je dočekalo gotovo 90.000 gostiju, što je za oko 12 posto više od broja gostiju koji su u Hrvatskoj dočekali 2023. godinu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari