OPEC+ produžio smanjenje proizvodnje do drugog kvartala, cijena nafte u porastu

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, nakon očekivanog produženja dobrovoljnog smanjenja proizvodnje proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika, odnosno OPEC+.

Fjučersi za naftu Brent veći su za 14 centi, te iznose 83,69 američkih dolara. Američki West Texas Intermediate (WTI) veći je za tri centa, te iznosi 80 dolara po barelu.

“Znakovi zategnutosti na fizičkom tržištu nastavljaju gurati sirovu naftu naviše. Smanjenje proizvodnje od strane OPEC+ alijanse nastavlja smanjivati opskrbu jer je tržište zabrinuto zbog obnovljenih napetosti na Bliskom istoku”, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci, koju prenosi Reuters.

OPEC+ objavio je da produžuju svoja dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte od 2,2 milijuna barela dnevno na drugi kvartal i očekuje se da će to ublažiti tržište zbog globalnih gospodarskih zabrinutosti i rastuće proizvodnje izvan skupine.

Rusija je odvojeno priopćila da će smanjiti proizvodnju i izvoz nafte za dodatnih 471.000 barela po danu u drugom tromjesečju, u koordinaciji s nekim zemljama sudionicama OPEC+, rekao je u nedjelju potpredsjednik ruske vlade, Alexander Novak.

Iako je bilo malo pomaka cijena jer je odluka OPEC+ bila očekivana, tržišta sirove nafte s niskim sadržajem sumpora se sužavaju, povećavajući marže za Brent, kažu trgovci.

Smanjenje OPEC+ dovelo bi do niže proizvodnje grupe na 34,6 milijuna barela dnevno, u drugom tromjesečju, u odnosu na raniju prognozu da bi proizvodnja mogla narasti iznad 36 milijuna barela dnevno u svibnju, rekao je Jorge Leon, viši potpredsjednik konzultantske tvrtke Rystad Energy.

Ovaj novi potez OPEC+ jasno pokazuje snažno jedinstvo unutar grupe, nešto što je dovedeno u pitanje nakon ministarskog sastanka u studenom, na kojem je Angola napustila OPEC. To također pokazuje snažnu odlučnost da se u drugom tromjesečju obrani donja cijena iznad 80 dolara po barelu”, rekao je Leon.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari