Od 1. travnja stabilizacija cijena plina

Hina
Plinarski forum, Zagreb, Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Građani od 1. travnja mogu očekivati stabilizaciju cijena plina, čak i blagi pad, i to u sklopu novog Vladina paketa mjera koji će na snazi biti do kraja rujna, jedna je od poruka Plinarskog foruma u Zagrebu.

„Nastavak mjera PDV-a od pet posto, subvencija je i dalje predviđena, ali ona jednostavno više nije potrebna jer su se cijene na tržištu stabilizirale te se za građane od 1. travnja do 30. rujna može očekivati blagi pad cijena, govorimo možda od jedan, 1,5 posto, ovisi od distribucijskog područja do distribucijskog područja“, rekao je direktor HEP Trgovine, Marko Blažević.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, Dalibor Pudić, je rekao da bi cijene plina u novoj sezoni trebale biti najmanje jednake kao i u prošloj, a možda i niže. Razlog vidi u stabilizaciji cijena na tržištu, izgradnji novih LNG terminala i novim dobavnim pravcima. Istaknuo je i da nema više velike ovisnosti o plinu iz Rusije.

Smatra da će plin igrati veliku ulogu u tranziciji, jer je još uvijek jedno od najzelenijih fosilnih goriva. Naglasio je, naime, da ugljen prilikom sagorijevanja ima dvostruko veće emisije CO2 od plina.

„Trebali bismo što prije fosilna goriva koja se još uvijek koriste, izuzev plina, što prije izbaciti, dok ne nađemo nekakva nova rješenja. Vjetar i sunce jako brzo uzimaju tržišni udio, no to su još uvijek jako mali udjeli da bi garantirali sigurnu opskrbu energijom“, rekao je Pudić.

Upitan kakve cijene plina ove godine možemo očekivati u maloprodaji, savjetnik Uprave PPD-a Zvonimir Šibalić kazao je da je situacija trenutno vrlo dobra, budući da je tržište preplavljeno plinom, što je utjecalo na sniženje cijena. 

„Mogu reći da smo u dosta dobroj situaciji“, rekao je Šibalić, dodavši kako je odluka HERA-e da se regulira cijena za kućanstva, te da će se zbog toga računati interne cijene, a što je po njemu dosta dobar potez budući da je to povoljno i za tržište i za krajnje kupce.

Budućnost globalnog plinskog tržišta ovisi i o američkim i o europskim izborima, a to je, naglasio je Šibalić, nešto što će određivati cijene plina od zime do sljedeće sezone. 

Početak foruma odgodili su ekološki aktivisti koji se protive upotrebi fosilnih goriva.

HEP-Trgovina d.o.o.

Ulica grada Vukovara 37, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.763.843,79 (2022)
Broj zaposlenih:
46 (2022)

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari