Očekuje se blagi pad njemačkog gospodarstva ove godine

Pixabay.com
Industrija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačko gospodarstvo smanjit će se ove godine za 0,6 posto, objavili su u četvrtak u zajedničkoj prognozi vodeći njemački instituti, predviđajući skroman oporavak aktivnosti u idućoj godini.

U proljeće instituti su, prenosi Hina, za ovu godinu prognozirali 0,3-postotni rast aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu.

Izvješće su sastavili Institut za ekonomska istraživanja iz Hallea (IWH), Institut Ifo, Institut za svjetsko gospodarstvo iz Kiela (IfW) i Institut za ekonomska istraživanja RWI-Leibniz iz Essena.

“Glavni su razlozi pogoršanih prognoza sporiji oporavak industrije i osobne potrošnje no što smo očekivali proljetos”, rekao je Oliver Holtemoeller, potpredsjednik IWH-a.

U idućoj godini aktivnost bi se trebala blago oporaviti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto, izvijestili su instituti u najnovijoj zajedničkoj prognozi, snizivši proljetnu prognozu za 0,2 postotna boda.

Snažan rast cijena energije u prošloj godini zakočio je oporavak Njemačke od pandemije koronavirusa, inflacija nagriza kupovnu moć kućanstava, a građevinsku industriju koči ciklus podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB), ističu stručnjaci.

Upozoravaju na pogoršano ozračje u poslovnim krugovima u posljednje vrijeme, napominjući da probleme gospodarstvu izaziva i neizvjesnost na političkom planu.

Svijetlu točku vide u postupnom oporavku kupovne moći građana budući da su plaće porasle, energija je pojeftinila, a izvoznici su veće troškove najvećim dijelom preuzeli na sebe.

“Očekuje se stoga sve blaži pad aktivnosti prema kraju godine i opetovani rast stope iskorištenosti kapaciteta u budućnosti”, napominju.

Broj nezaposlenih trebao bi ove godine umjereno porasti, na 2,6 milijuna, i blago se smanjiti u 2024., prognoziraju.

Inflacija bi pak po njima trebala kliznuti s očekivanih 6,1 posto u ovoj godini na 2,6 posto u 2024.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari