Očekivano podizanje kamatnih stopa zadržalo cijene nafte ispod 83 dolara

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 83 dolara pred očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni koje bi moglo zakočiti gospodarstvo i potražnju.

Na londonskom je tržištu, piše Hina, cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u ponedjeljak i iznosila je 82,65 dolara. Trgovinu je zaključila u plusu 1,67 dolara.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,67 dolara.

Tržišta su potaknule naznake jačanja potražnje na vrhuncu sezone vožnje u SAD-u, kineske najave poticaja posustalom gospodarstvu i val kupovina.

Pozornost ulagača se preusmjerila na pad poslovne aktivnosti u eurozoni u srpnju, prema istraživanju S&P Globala, i na usporavanje aktivnosti u SAD-u pred sjednicu američkog Feda i Europske središnje banke.

I Fed i ECB signalizirali su da će ponovo podići kamatne stope kako bi obuzdali inflaciju, vjerojatno za četvrtinu postotnog boda, nagađaju analitičari.

Viši troškovi zaduživanja koče gospodarsku aktivnost i potražnju za gorivom, a i vodeći proizvođači najavili su da će smanjiti opskrbu.

Dodatni problem mogli bi biti i mogući poremećaji u opskrbi povezani s ratom u Ukrajini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari