Očekivanja za većom potražnjom povećala cijene nafte

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u utorak, a na porast cijene je najviše utjecala informacija da bi moglo doći do povećane potražnje u Kini i SAD-u, najvećim svjetskim potrošačima nafte.

Fjučersi za naftu Brent za dostavu u lipnju veći su za 41 cent, te iznose 87,83 američka dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za svibanj veći su za 41 cent, te iznose 84,12 dolara po barelu.

“Katalizatori porasta cijena nafte nastavljaju se gomilati, s jačim od očekivanih ekonomskim uvjetima u Kini i SAD-u koji nude optimističniju prognozu potražnje, dok se geopolitičke napetosti na Bliskom istoku nastavljaju zagrijavati uz uplitanje Irana”, rekao je IG tržišni strateg Yeap Jun Rong, prenosi Reuters

Proizvodna aktivnost u ožujku u Kini porasla je prvi put u šest mjeseci, a u SAD-u prvi put u godinu i pol dana, što bi, kako analitičari procjenjuju, trebalo dovesti do porasta potražnje za naftom ove godine.

Na Bliskom istoku, proširenje sukoba koje traje već gotovo pola godine, potaknuo je zabrinutost o utjecajima na opskrbu naftom.

“Do danas, tržište nije bilo zabrinuto zbog prekida u opskrbi, a rat je ostao obuzdan. Umiješanost Irana mogla bi dovesti u opasnost njegovu opskrbu naftom”, napisali su analitičari ANZ-a u bilješci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, poznati kao OPEC+, održat će online sastanak svog Zajedničkog ministarskog odbora za praćenje u srijedu, kako bi pregledali tržište i provedbu smanjenja proizvodnje od strane članica. Očekuje se da će članice zadržati svoju trenutnu politiku opskrbe pozivajući na dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 2,2 milijuna barela dnevno do kraja drugog kvartala.

OPEC-ova proizvodnja pala je prošli mjesec za 50.000 barela dnevno, što ukazuje da dobrovoljna smanjenja imaju određeni učinak. Analitičari ističu i da bi svi ovi čimbenici mogli povisiti cijene nafte prema 90 američkih dolara, u kratkom roku.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari