Očekivanja o smanjenju kamatnih stopa u SAD-u utjecala na cijene nafte

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com

Cijene nafte porasle su u trgovanju u Aziji i na putu su trećeg uzastopnog tjednog rasta, potaknute očekivanjima da će američka središnja banka uskoro početi snižavati kamatne stope.

Terminski ugovori sirove nafte Brent za obračun u kolovozu, koji istječe danas, porasli su za 48 centi, ili 0,56 posto na 86,87 američkih dolara po barelu. Ugovor o Brentu za rujan porastao je za 0,53 posto na 85,71 dolara po barelu.

Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za isporuke u kolovozu porasli su za 52 centa ili 0,64 posto, na 82,26 dolara po barelu. Terminski ugovori Brenta i WTI-ja ovog tjedna su porasli za gotovo dva posto, a obje referentne vrijednosti također su na putu rasta od šest posto na kraju mjeseca.

“Sirova nafta je porasla unatoč slabim kratkoročnim osnovama. Cijene su porasle usred velikog broja rizika na širem tržištu, potaknute podacima koji su signalizirali slabljenje američkog tržišta rada”, rekli su analitičari ANZ-a za Reuters, misleći na neočekivani porast zaliha sirove nafte u SAD-u unatoč očekivanjima pada tijekom najveće ljetne potražnje.

Sve veća očekivanja o skorom popuštanju kamatnih stopa od strane Feda dovela su do rasta rizika na tržištima dionica. Smanjenje kamatnih stopa moglo bi pozitivno utjecati na naftu jer bi trebalo povećati potražnju potrošača.

Oporavak fizičkih marži rafiniranja također je potaknuo tržišta, pri čemu su rafinerijske marže u Singapuru bile u prosjeku za jedan dolar više u lipnju, u odnosu na svibanj, i porasle na oko 3,60 dolara po barelu.

Cijene nafte mogle bi se suočiti s rizikom kratkoročnog profita početkom sljedećeg tjedna ako rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji će biti održani 30. lipnja, pokažu nižu potporu javnosti krajnje desno orijentiranoj stranci koja se zalaže za zaustavljanje razvoja zelene energije, smatraju analitičari.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari