Očekivanja europskih potrošača blago poboljšana u lipnju

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Očekivanja europskih potrošača blago su poboljšana i u lipnju, signalizirajući popuštanje pesimizma u uvjetima blažeg rasta cijena, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja Europske komisije.

Indeks koji mjeri očekivanja potrošača u eurozoni porastao je u lipnju za 0,3 boda u odnosu na svibanj, na minus 14 bodova. U svibnju je uvećan za 0,4 boda.

I indeks koji prati raspoloženje potrošača u EU uvećan je u lipnju za 0,3 boda i iznosio je minus 12,9 bodova. U prethodnom mjesecu porastao je za pola boda.

Pesimizam europskih potrošača ublažen je tako i u lipnju, drugi mjesec zaredom, u uvjetima blažeg rasta cijena, prenosi Hina, uz napomenu Komisije da su vrijednosti oba indeksa i dalje znatno ispod dugogodišnjeg prosjeka.

Sredinom mjeseca Europska središnja banka (ESB) snizila je troškove zaduživanja prvi puta od 2022. godine, istaknuvši da je rast cijena u proteklim mjesecima usporio zahvaljujući, između ostalog, i zakočenoj potražnji.

EK je podatke za istraživanje o očekivanjima potrošača prikupljala od 1. do 19. lipnja u 26 zemalja EU, uz izuzetak Irske, napominjući da pokrivaju 98,2 posto konačne osobne potrošnje u eurozoni i 98,5 posto u EU.

Kompletno izvješće o očekivanjima u europskom gospodarstvu bit će objavljeno krajem mjeseca.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari