Objavljen natječaj za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za nova postrojenja

Freepik.com
Obnovljivi izvori energije, Foto: Freepik.com

Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE) objavilo je Javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.

Natječaj je objavljen na temelju odredbi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, Uredbe o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneraciji, te Uredbe o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije, kao i sukladno Programu državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom iz travnja 2024. godine.

Pravo za sudjelovanje na Javnom natječaju imaju isključivo nositelji projekata za izgradnju novog proizvodnog postrojenja odnosno proizvodne jedinice koja koristi obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije, sukladno uvjetima utvrđenim Zakonom, Uredbom o poticanju, Uredbom o kvotama i Programom potpora.

Krajnji kupci s vlastitom proizvodnjom i korisnici proizvodnih postrojenja za samoopskrbu nemaju pravo sudjelovanja na Javnom natječaju, navodi se u objavljenom natječaju.

Specifikacija grupa proizvodnih postrojenja, maksimalan zbroj priključnih snaga proizvodnih postrojenja izraženih u kW (kvota) i maksimalne referentne vrijednosti za pojedine grupe postrojenja izraženih u eura po megavat satu (MWh) za koje se provodi Javni natječaj, provode se kroz dvije mjere.

Sudionik Javnog natječaja može dostaviti samo jednu Ponudu za pojedino proizvodno postrojenje ili proizvodnu jedinicu. Javni natječaj otvoren je od 12. lipnja 2024. do 27. lipnja 2024. godine. Obrazac prijave na Javni natječaj dostupan je na mrežnoj stranici HROTE-a.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari