Novi ulaz u Split: Most preko Kaštelanskog zaljeva bit će dug 1.500 metara

Hina/Mario Strmotić
Održana prezentacija Maritimna studija za izgradnju mosta preko Kaštelanskog zaljeva, Josip Škorić, Foto: Hina/Mario Strmotić

Most preko Kaštelanskog zaljeva, koji će omogućiti ulazak u Split sa zapadne strane, bit će dug 1.500 i visok 55 metara te će imati četiri prometne trake, a pripremne radnje za njegovu izgradnju trajat će idućih četiri do pet godina, rečeno je u Splitu na predstavljanju Maritimne studije za taj most u organizaciji Hrvatskih cesta (HC). Naziv projekta je Novi ulaz u Split.

“Spajat će područje Brižina u Kaštelima s područjem Stinice u Splitu, a postoji projektna procjena da bi izgradnja mosta mogla koštati oko 100 milijuna eura”, rekao je Krunoslav Perić, voditelj projekta u Hrvatskim cestama.

Najavljujući predstojeću proceduru, Perić je istaknuo kako će se raspisati natječaj za oblikovanje mosta kako bi se dobilo primjereno rješenje koje će adekvatno uvažiti okoliš Kaštelanskog zaljeva.

“Kada dobijemo rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, uslijedit će izrada glavne projektne dokumentacije”, objasnio je.

Predsjednik Uprave HC-a Josip Škorić naveo je da je izgradnja mosta najopsežniji dio strateškog projekta, koji će omogućiti novi ulaz u Split sa zapadne strane i tako smanjiti prometne gužve na splitskom području, prenosi Hina.

“Prva faza tog strateškog projekta je prometno povezivanje čvora Vučevica s Kaštel Kambelovcem, druga faza je najopsežnija, a predviđa devet kilometara trase od kaštel Kambelovca i s mostom preko Kaštelanskog zaljeva ulazak u Split. Treća faza je rješenje prometnice u Splitu od sjeverne do Gradske luke kako bi se Split rasteretio gužvi”, objasnio je Škorić.

Izgradnja tog novog ulaz u Split jedan je od najvažnijih strateških prometnih projekata u Hrvatskoj u idućem razdoblju.

Također, na predstavljanju je naglašeno kako će ispod mosta preko Kaštelanskog zaljeva moći uplovljavati brodovi i kruzeri širine do 60 metra, visine 52,5 metra i dužine od 250 metara.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari