Novi servis stat će na kraj lažnim internetskim trgovinama

Lažne internet trgovine, ilustracija. Foto: Mikhail Nikov/Pexels

CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy, koji korisnicima prije ili prilikom online kupovine omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba.

Istovremeno su, navodi Hina, pozvali korisnike da prije online kupovine provjere internetske trgovine na besplatnom servisu iffy.cert.hr.

Korištenje servisa je jednostavno – na spomenutoj stranici treba upisati ili zalijepiti URL adresu trgovine koju korisnik želi provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT Nataša Glavor napomenula je kako je u proteklom razdoblju broj lažnih internetskih trgovina u stalnom porastu.

“One često oponašaju stranice poznatih modnih brendova, s ciljem krađe osobnih podataka i financijskih sredstava”, kazala je Glavor navodeći kako su zbog sve učestalijih prijava lažnih internetskih trgovina i odlučili razviti ovaj servis.

CARNET-ov Nacionalni CERT trenutno posjeduje popis od više od 6.000 lažnih internetskih trgovina koje ciljaju korisnike u Hrvatskoj. Taj je broj rezultat inicijalnog testiranja servisa prema indikacijama koje pokazuju da se radi o lažnom web shopu.

Napominju i kako je neke lažne internetske trgovine teško automatizirano detektirati zbog čega je važna suradnja između različitih tijela, ali i povratna informacija korisnika koji će moći prijaviti lažne web shopove koji se ne nalaze u bazi.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari