Novi koncesionari u Luku Šibenik dolaze u kolovozu

pixabay.com
Teretni morski promet, ilustracija; foto: pixabay.com

Turska korporacija YLDRIM, usporedo sa preuzimanjem Kutinske „Petrokemije“, postala je i koncesionar šibenske luke specijalizirane za rasute terete, odnosno fosfata i umjetnog gnojiva. Turci namjeravaju u nekoliko faza modernizacije šibenske luke uložiti pedesetak milijuna eura.

Ravnatelj Luke Šibenik Paško Dželalija, rekao je da za sada nemaju neku točnu pretpostavku što bi značilo tih 50 milijuna eura, prenosi hrt.hr. Koncesionari će doći u kolovozu i, kako je rekao, predložiti svoj plan investicija. “Paralelno s time, mi kao državna lučka uprava, uz veliki angažman ministarstva pomorstva, također investiramo u infrastrukturu značajan iznos novca, tako bi šibenska luka mogla imati dobru budućnost”, kazao je Dželalija.

Dželalija je ustvrdio i kako će koncesionar ostvariti uvjete za izvoz proizvoda iz Hrvatske. Istaknuo je njihovo iskustvo, budući da upravljaju s 24 luke.

“Grupacija je kupovala “petrokemiju”. Spletom okolnosti, “petrokemiju” je kupio značajan lučki operater. Naš koncesionar ima 24 luke u 11 država, tako da će oni dobro upravljati lukom”, zaključio je Dželalija.

Istaknuo je korake koje je potrebno poduzeti kako bi luka u Šibeniku postala konkurentna na širem području Jadrana, te naglasio važnost željezničke povezanosti luke. Ustvrdio je kako je to najveća boljka dalmatinskih luka. Ravnatelj Luke Šibenik oktrio je da je već završen projekt postavljanja meteoroloških bova koje mogu “simulirati i zaustaviti neki ekološki incident” te istaknuo važnost “najvažijeg projekta, putničkog terminala”.

“Trenutno radimo najvažniji projekt, putnički terminal, vrijednost projekta je 4 milijuna eura. Apliciramo na sve moguće programe na koje imamo sposobnosti se javiti. Predviđena su značajna ulaganja u državnom proračunu”, rekao je Dželalija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari