Norveški izvoz plina u Europu smanjen u 2023. godini za 6,7 posto

Freepik.com
Plin, ilustracija Foto: Freepik.com/wirestock

Norveški izvoz prirodnog plina cjevovodima u Europu smanjen je u 2023. godini za 6,7 posto zbog radova na održavanju, ali je u prosincu dosegnuo rekordnu razinu, objavio je operater plinovodnog sustava Gassco.

Gassco je prošle godine Europi isporučio 109,1 milijardu kubičnih metara plina mrežom cjevovoda dugom 8.800 kilometara, prenosi Hina. U 2022. isporučili su 116,9 milijardi kubičnih metara.

Isporuke su u prosincu dosegnule novi mjesečni rekord od 11,1 milijardi kubičnih metara, uz stabilnu proizvodnju, dostupnost pogona za preradu i postojanu potražnju.

“Prosinac je bio fantastičan za proizvodnju u norveškom epikontinentalnom pojasu, koji obuhvaća morsko dno i podzemlje izvan teritorijalnoga mora”, rekao je za Reuters Alfred Skaar Hansen, potpredsjednik Gassca, zadužen za rad sustava.

Gassco je ranije tijekom 2023. godine najavio opsežnije radove na održavanju kako bi se osigurala maksimalna iskorištenost kapaciteta mreže i izvoznih terminala.

U takvim je uvjetima opskrba Europe plinovodima pala u razdoblju od siječnja do kolovoza za 6,4 posto, a u rujnu proizvodnja se spustila na najnižu razinu u četiri godine.

Norveška je 2022. godine pretekla Rusiju i postala glavni europski dobavljač plina.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari