Njemački regulatori zabrinuti zbog sektora komercijalnih nekretnina

Pixabay.com
Njemačka, Foto: Pixabay.com

Njemačke regulatore brine financiranje komercijalnih nekretnina, ali većina banaka uspješno će prebroditi krizu na tržištu i posustajanje gospodarske aktivnosti, izjavio je voditelj odjela za nadzor BaFin-a, Raimund Röseler.

Njemačke banke uglavnom su vrlo dobro kapitalizirane i uspješno će se nositi s nepovoljnim trendovima, pod uvjetom da imaju dobre mehanizme upravljanja rizikom i sustav upravljanja, dodao je.

Objasnio je da je tržište komercijalnih nekretnina pod pritiskom u mnogim zemljama zbog trenda rada od kuće koji smanjuje potrebu za uredskim prostorom, prenosi Hina.

Rizike u sektoru komercijalnih nekretnina vidimo prvenstveno u SAD-u, no na tom je tržištu angažirano malo njemačkih banaka, naglasio je Röseler, zaključivši da zato nije zabrinut.

I njemačko je tržište trenutačno slabo, dodao je dužnosnik BaFin-a, što se počelo očitovati u bilancama pojedinih banaka, ali jako malo njih pruža valjani povod za bojazan da su uistinu egzistencijalno ugrožene. Mnoge njemačke banke povećale su u međuvremenu rezerve kako bi se pripremile za eventualne gubitke nakon kolapsa austrijske kompanije za nekretnine Signa Holdinga u studenom 2023. godine.

Röseler načelno očekuje veće iznose nenaplativih kredita u ovoj godini, ali BaFin takav trend smatra normalizacijom budući da je njihov udio u proteklim godinama bio, po njegovim riječima, ekstremno nizak.

“Iznosi će sada malo porasti i to će za neke banke biti bolno, ali neće izazvati financijsku krizu”, zaključuje.

Ni voditeljica nadzora banaka u Europskoj središnjoj banci (ESB) Claudia Buch nije zabrinuta.

“Kao supervizori, ne trebamo biti nervozni. Imamo svoje instrumente i pozabavili smo se tim rizicima u vrlo ranoj fazi. No, budno pratimo što se događa”, poručila je Buch.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari