Njemački proizvođač cjepiva otpušta gotovo trećinu radnika i prodaje prava na cjepivo protiv korone

Pixabay.com
Cjepivo, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac objavila je da će ugasiti gotovo trećinu radnih mjesta i prodati prava na cjepiva protiv koronavirusa i gripe kako bi smanjila troškove i fokusirala se na primjenu tehnologije bazirane na glasničkoj RNK u liječenju raka.

Od iduće godine CureVac planira smanjiti troškove poslovanja za 30 posto i ukinuti 30 posto radnih mjesta, što znači da bi bez posla trebalo ostati otprilike 330 radnika.

U poslovnom izvješću za prvo tromjesečje tvrtka navodi da zapošljava nešto više od 1.100 radnika u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj i SAD-u.

Tvrtka je najavila i da će prava na cjepiva protiv koronavirusa i gripe, bazirana na glasničkoj ribonukleinskoj kiselini (mRNA), prodati britanskoj farmaceutskoj grupi GSK za maksimalno 1,45 milijardi eura.

CureVac će time osigurati hitno potreban novac za rješavanje problema u kliničkim ispitivanjima i za patentne sporove oko mRNA tehnologije.

Kompanija je u jeku pandemije bila na glasu kao glavni kandidat za razvoj učinkovitog cjepiva, ali je povukla prvo cjepivo iz postupka pribavljanja dozvole zbog relativno slabe učinkovitosti.

Trenutačno rade na razvoju druge generacije cjepiva protiv koronavirusa, prenosi Hina, a istražuju i primjenu mRNA tehnologije u liječenju raka koja bi trebala biti u fokusu reorganizacije poslovanja.

Tvrtka je prvo tromjesečje zaključila s operativnim gubitkom od 73,3 milijuna eura, većim za 21,3 posto nego na početku 2023. Prihod im je pak porastao za 74,6 posto, na 12,4 milijuna eura.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari